Ministrul Sănătății, noi declarații despre cazul Alexandrei Ivanov: „Dacă tu refuzi să-ți vezi pacientul asta nici măcar nu mai este vorba despre malpraxis este vorba de…”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut noi declarații în cazul morții Alexandrei Ivanov, mămica din Botoșani, care s-a stins pe patul de spital. Potrivit acestuia, medicul care a refuzat să îi acorde asistență medicală Alexandrei a dat dovadă nu doar de lipsă de profesionalism, ci și de lipsă de educație și umanitate.  Declarațiile ministrului au fost făcute în cadrul unui podcast realizat de Mihai Morar.

„Nu sunt preocupat de aceste despăgubiri, indiferent cât va plăti acest spital, Alexandra a murit și ea putea să trăiască și să-și crească copiii.[…] Lipsa de educație și lipsa de profesionalism și aș spune lipsa de umanitate, asta a ucis la Botoșani. […] Mă preocupă foarte mult acest aspect pentru că dacă tu refuzi să-ți vezi pacientul asta nici măcar nu mai este vorba despre malpraxis este vorba de o faptă, eu o consider personal, de natură penală, și ar trebui tratată ca atare. […] La Botoșani s-a ajuns la o astfel de situație, este inacceptabilă din punct de vedere moral, este inacceptabilă din punct de vedere profesional și m-aș bucura dacă organizațiile profesionale care sunt responsabile, Colegiul Medicilor și respectiv Colegiile Județene, ar fi foarte clare în a respinge aceste situații care sunt evidente. Lipsa de asistență medicală care a dus la moartea acelei femei, o femeie tânără cu copii acasă, care putea fi foarte bine tratată de la început corect, lucrurile astea trebuie să fie rapid dezavuate și sancționate într-un fel. Ori, noi, în momentul de față, nu avem nicio structură care să aibă o responsabilitate integrată să judece toate aceste cazuri”, a declarat, în cadrul unui podcast cu Mihai Morar, ministrul Rafila.

Medicul de gardă dă vina pe Alexandra pentru moartea sa. „Se leagă de niște banale uleiuri esențiale pe care Alexandra le lua și le dădea și copiilor”

Medicul care era de gardă în noaptea în care a murit Alexandra dă vina pe tânăra mămică pentru moartea sa. Potrivit avocatei familiei, Gianina Vera Poroșnicu, doctorița este de părere că uleiurile esențiale pe care Alexandra Ivanov le lua i-ar fi provocat sângerarea.

„Ea se leagă de niște banale uleiuri esențiale, banale uleiuri, pe care Alexandra le lua și le dădea și copiilor între 1 și 5 ani. Își oblojea copiii cu aceste uleiuri esențiale și doamna doctor spune că este foarte probabil că aceste uleiuri i-ar fi provocat Alexandrei sângerare”, a spus, într-o emisiune pentru Marius Tucă Show, avocata Gianina Vera Poroșnicu.

Avocata familiei susține că până acum doctorița „nu și-a exprimat regretul” și are o „apărare fantasmagorică”, insinuând că Alexandra și-a provocat sângerarea. Gentuțele Alexandrei cu uleiurile esențiale au fost ridicate de procurori și urmează să fie expertizate.

Spitalul Județean ”Mavromati” Botoșani a primit o amendă usturătoare de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate în cazul Alexandra Ivanov. Astfel, unitatea spitalicească a fost sancționată cu suma de 42.272 lei, respectiv 0,5% din suma contractată pentru serviciile medicale spitalicești.

Potrivit reprezentanților CAS Botoșani, sancțiunea a fost dată ”pentru nerespectarea obligației contractuale prevăzute la art.7, lit.d din Contractul de furnizare servicii medicale spitalicești”, legat de fișa de observație a pacientei Alexandra Ivanov. Conducerea spitalului a anunțat că va contesta amenda. Potrivit necropsiei, Alexandra Ivanov a decedat ca urmare a insuficienţei cardio-respiratorii, a edemului pulmonar acut şi a sarcinii oprite în evoluţie complicată infecţios.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *