Măsură după cazul Alexandrei. Ministrul Sănătății vrea o autoritate la nivel naţional care să verifice modul în care se acordă serviciile medicale

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, vrea o autoritate la nivel naţional care să verifice modul în care se acordă serviciile medicale, după tragedia de la Botoșani, când Alexandra Ivanov a murit după ce medicii au lăsat-o aproape 7 ore în agonie.. El a declarat duminică, în cadrul unei conferințe de presă, că dacă refuzi să îţi faci datoria ca medic, nu discutăm despre malpraxis, ci despre altceva.

Malpraxis înseamnă că tu ai făcut o activitate medicală care a fost necorespunzătoare. Dar dacă refuzi să îţi faci datoria ca medic, atunci nu discutăm despre malpraxis, discutăm despre altceva. Aşa cum v-am spus şi după incidentul de la Botoşani, tragic şi mă gândesc absolut terifiat la durerea acelei familii care a pierdut mama unor copii, căreia nu i s-a acordat asistenţă medicală, vreau să găsim o formulă în care să existe o autoritate la nivel naţional care să verifice modul în care se desfăşoară, se acordă serviciile medicale”, a declarat duminică, Alexandru Rafila, potrivit news.ro.

Potrivit acestuia, această autoritatre trebuie să cuprindă reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii.

Pârghiile legale pe care eu le-am găsit şi pe care le cunoaşteţi la Ministerul Sănătăţii, în ceea ce priveşte activitatea medicală, se rezumă la Inspecţia Sanitară de Stat, care verifică respectarea condiţiilor igienico-sanitare din spitale ori aici discutăm despre cu totul şi cu totul altceva. Şi atunci trebuie să găsim mecanismul legislativ care să permită acţiunea Ministerului Sănătăţii, care este perceput public şi este corectă până la urmă să fie aşa ca responsabil pentru modul în care se acordă asistenţa medicală, să facem parteneriat real cu Colegiul Medicilor şi cu colegiile judeţene în cadrul acestei autorităţi, cu Autoritatea Naţională pentru Calitate în Sănătate, pentru că am avut discuţii cu domnul preşedinte şi încercăm să schimbăm şi principiile de funcţionare împreună. Dânşii trebuie să le schimbe, sunt subordonaţi Secretariatului General al Guvernului, nu sunt subordonaţi Ministerului Sănătăţii. Noi trebuie să acredităm servicii medicale care se acordă în mod real. Nu trebuie să acredităm servicii medicale ipotetice. Şi bineînţeles cu plătitorul, plătitorul fiind Casa Naţională şi Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate”, a precizat Alexandru Rafila.

Un asemenea proiect va fi pregătit luna viitoare, a afirmat ministrul, iar prin intermediul acestei autorități de control va fi verificat  modul de acordare a serviciilor medicale și vor putea fi acordate sancţiuni care pot să fie financiare sau de altă natură, celor care refuză să acorde servicii medicale populaţiei, sigur, într-un cadru de respect.

https://www.botosaninews.ro/585367/social/ti-se-face-pielea-de-gaina-ultimul-mesaj-trimis-de-alexandra-gravida-moarta-in-maternitatea-botosani-catre-mama-sa/

One thought on “Măsură după cazul Alexandrei. Ministrul Sănătății vrea o autoritate la nivel naţional care să verifice modul în care se acordă serviciile medicale

  1. faceti agentii peste agentii sa va bagati tot felul de nepoate si amante , neaveniti in structurile statale ! sunt atante agentii de control care se controleaza reciproc , se calca in picioare unele pe altele!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *