Fostul administrator public al județului Botoșani la un pas să scape de arestarea preventivă. Decizie a Curții de Apel Iași

Fostul administrator public al județului Botoșani, Radu Judele, care a ajuns după gratii într-un dosar de corupție, a fost vineri la un pas să scape de arestarea preventivă. Magistrații Curții de Apel Iași au decis anularea mandatului de arestare emis duminică de Tribunalul Vaslui și emiterea unui nou mandat de arestare preventivă pentru infracțiunea de trafic de influență.

Judecătorii de la Curtea de Apel au considerat că nu există suficiente probe pentru arestarea lui Radu Judele pentru luare de mită, însă nu și pentru cea de trafic de influență.

„În baza art.4251 alin.7 pct.2 lit.a Cod procedură penală rap. la art.204 Cod procedură penală, admite contestatia formulată de către inculpatul-contestator Judele Radu, (…)împotriva încheierii nr. 71/DLF pronunţate la data de 24 septembrie 2023 de judecătorul de drepturi si libertati de la Tribunalul Vaslui în dosarul penal nr. 1887/89/2023, încheiere pe care o desfiintează în parte, în sensul întemeierii dispozitiei privind luarea măsurii arestului preventiv dor pe infractiunea de trafic de influentă prevăzută la art. 291 alin. (1) Cod penal. Rejudecând cauza: Înlătură din încheierea contestată retinerea infractiunii de luare de mită prevăzută de art. 6 alin. (1) din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 289 alin. (1) si (2) Cod penal ca temei al luării măsurii arestului preventiv fată de inculpatul Judele Radu. Mentine dispozitia privind luarea măsurii arestului preventiv fată de inculpatul Judele Radu doar pentru comiterea infractiunii de trafic de influentă prevăzută de art. 291 alin. (1) Cod penal. Dispune retragerea mandatului de arestare preventivă nr. 17/24.09.2023 emis de judecătorul de drepturi si libertăti din cadrul Tribunalului Vaslui si emiterea unui nou mandat de arestare preventivă pe numele inculpatului Judele Radu pentru perioada 29.09.2023 până la 23.10.2023, inclusiv.”, se arată în soluția Curții de Apel.

Acuzații grave la adresa lui Judele

Fostul administrator public al județului Botoșani a fost reținut, sâmbătă, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Iași, el fiind implicat în dosarul președintelui Consiliului Județean (CJ) Vaslui, Dumitru Buzatu, arestat pentru o șpagă de 1,25 milioane de lei. Este vorba de Radu Judele, care a fost administrator al județului Botoșani în perioada în care președinte al CJ era Florin Țurcanu.

În cazul său, procurorii DNA au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 23 septembrie 2023, pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită și trafic de influență.

În anul 2019, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri europene, între Consiliul județean Vaslui și o societate comercială a fost încheiat un contract de achiziție publică ce avea ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județul Vaslui.

În cursul anului 2021, în condițiile în care lucrările erau finalizate în proporție de 80%, între reprezentantul societății comerciale respective (martor în cauză) și Dumitru Buzatu Dumitru, președintele Consiliul județean Vaslui, ar fi apărut neînțelegeri referitoare la plata facturilor (circa 3.000.000 euro) și implicit la cuantumul mitei care trebuia remisă acestuia din urmă.

În acest context, Consiliul județean Vaslui a încheiat un contract cu o societate comercială (al cărui obiect de activitate este realizarea de activități de inginerie şi consultanță tehnică) administrată de Radu Judele pentru a efectua o expertiză tehnică a lucrărilor executate.

După întocmirea raportului de expertiză (în care erau trecute date care nu corespundeau realității din teren), în data de 22 iunie 2022 respectiv în perioada 7-15 februarie 2023, expertul Radu Judele ar fi pretins de la omul de afaceri suma de suma de 714.000 de lei în scopul formulării unor concluzii contrare propriei expertizei efectuate în baza contractului încheiat cu Consiliul județean Vaslui și implicit de „a favoriza” societatea martorului (în sensul de a i se achita în totalitate facturile în valoare de cca. 3.000.000 euro, care i se cuveneau ca urmare a executării întocmai a lucrărilor conform caietului de sarcini).

De asemenea, pentru suma de bani pretinsă, fostul administrator public al județului Botoșani i-ar mai promis omului de afaceri că va interveni pe lângă factorii decidenți din cadrul Consiliului județean Vaslui și că-i va determina pe aceștia să achite facturile emise de societatea omului de afaceri pentru lucrările executate.

În contextul menționat mai sus, expertul a primit în datele de 2 martie 2023 și 27 aprilie 2023 suma totală de 714.000 de lei.

După remiterea sumei de mai sus, Judele ar fi înaintat Consiliului județean Vaslui documentația tehnică privind adaptarea concluziilor expertizei tehnice pentru lucrările efectuate de către societatea martorului care a fost primită și acceptată de către factorii decidenți din cadrul instituției publice, printre care și Dumitru Buzatu.

În același dosar, Curtea de Apel Iași a menținut, vineri, măsura de arest preventiv dispusă față de președintele suspendat al CJ Vaslui, Dumitru Buzatu.

Avocata familiei Alexandrei Ivanov va cere arestarea preventivă a doctoriței Pitrop de la Maternitatea Botoșani: Este o șmecherie ce a făcut!

One thought on “Fostul administrator public al județului Botoșani la un pas să scape de arestarea preventivă. Decizie a Curții de Apel Iași

  1. dacă ei șpagă din ban public 7.000.000.000 miliarde lei vechi nu e asa grav cred ca ma bag urgent in politică , îndemnăm tineretul la politică se fac nani frumoși nu faci pușcărie când ai la justiție și te rezolvă…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *