FOTO IPS Teofan și PS Varlaam Ploieșteanul au sfințit paraclisul Seminarului „Sfântul Ioan Iacob” Dorohoi cu prilejul aniversării a 100 de ani de la înființarea școlii

În orașul botoșănean Dorohoi au loc zilele acestea diferite evenimente deosebite cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la înființarea Seminarului Teologic și a 30 de ani de la reactivarea liceului. Sâmbătă, 23 septembrie, Centenarul a fost marcat prin sfințirea paraclisului școlii, slujba fiind oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal.

Elevii și părinții lor, precum și cadrele didactice ale seminarului botoșănean au luat parte ieri dimineață la un moment deosebit din viața școlii teologice, cu prilejul sfințirii paraclisului pus sub ocrotirea Sfântului Cuvios Ioan Iacob, născut pe aceste plaiuri, în satul Crăiniceni, comuna Horodiștea, în fostul județ Dorohoi.

După întâmpinarea celor doi ierarhi ai Bisericii noastre, soborul s-a îndreptat spre locașul de rugăciune aflat în clădirea seminarului, unde au uns zidurile cu Sfântul și Marele Mir, au sfințit și pecetluit Sfânta Masă și au binecuvântat pictura paraclisului.

În continuare, după ce PS Varlaam Ploieșteanul le-a citit celor prezenți rugăciunea cea mare de dezlegare, clericii au săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Părintele Episcop-vicar patriarhal, care le-a vorbit celor prezenți despre rolul unui locaș de rugăciune în incinta seminariilor teologice:

Trăim un moment deosebit din viața Seminarului Teologic din Dorohoi, aflat sub ocrotirea Sfântului Cuvios Ioan Iacob, Noul Hozevit. Această sărbătoare deosebită este prilejuită de împlinirea și aniversarea a 100 de ani de la înființarea acestei școli de teologie ortodoxă în anul 1923, dar și de momentul sfințirii noului paraclis, atât de necesar într-o școală teologică. Pe lângă sălile de curs, pe lângă laboratoare, rolul cel mai important în formarea duhovnicească, spirituală a elevilor seminariști îl are paraclisul, știind că știința teologică nu se studiază doar în sala de curs sau în bibliotecă, ci mai cu seamă în momentele de rugăciune în Biserica lui Dumnezeu”

Spre finalul slujbei, Preasfinția Sa a dat citire mesajului de binecuvântare transmis de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, intitulat Tradiţie şi continuitate: 100 de ani de la înființarea Seminarului Teologic Liceal Ortodox Sfântul Ioan Iacob din Dorohoi.

De asemenea, Părintele Mitropolit Teofan și-a exprimat recunoștința față de inițiativa Părintelui Patriarh de a reînființa școala teologică pe vremea păstoririi sale ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, felicitându-i în același timp pe angajații Seminarului de la Dorohoi: Vă rugăm să transmiteți Preafericitului Părinte Patriarh Daniel mulțumirile și gândul nostru de bine, mulțumire pentru mesajul de binecuvântare și îndeosebi, pentru inițiativa pe care a luat-o în calitatea sa de Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, în urmă cu 30 de ani, de a reînființa această școală. A fost un moment de grație, pentru că nu se știe dacă ulterior vremurile devenind mai complicate pentru decizii mai curajoase, s-ar fi putut să se împlinească acest lucru. Depinde de noi acum, de părintele director, de întreg corpul profesoral, cu ajutorul autorităților, cu ajutorul tuturor, că această entitate educațională teologică să continue să-și aducă aportul său pentru viața cetății, pentru viața Bisericii, și într-o oarecare măsură, poate nu atât de mult ca 1923, găzduind și astăzi copii din Basarabia sau din Bucovina pentru a primi aici învățătură aleasă.

În semn de mulțumire pentru întreaga activitate didactică și administrativă, părintele prof. Petru Georgel Chichioacă, directorul Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Iacob”, a fost răsplătit cu cea mai mare distincție a mitropoliei, „Crucea Moldavă”. Totodată, pr. prof. Cătălin Teodor Budacă a fost hirotesit iconom stavrofor, iar principalii susținător ai instituției de învățământ și ctitori ai paraclisului, au primit din partea Mitropolitului Moldovei și Bucovinei diferite distincții.

Cu această ocazie părintele prof. Petru Chichioacă le-a transmis tuturor celor de față gândul său de recunoștință pentru binecuvântarea revărsată de Dumnezeu asupra elevilor, profesorilor și ostenitorilor școlii:

Au fost multe greutăți, au fost multe lipsuri, însă cu sprijinul autorităților, cu ajutorul unor oameni de suflet, s-au împlinit lipsurile iar școala are toate cele necesare astăzi. Ne străduim în continuare ca ceea ce a lăsat părintele director Constantin Muha după 25 de ani de directorat să ducem mai departe, să finalizăm proiectele pe care sfinția sa, din păcate plecând la cele veșnice în mod neașteptat, nu a mai reușit să le finalizeze. Momentul cel mai importat în care noi am prăznuit Centenarul a fost sfințirea paraclisului, acest laborator duhovnicesc.

Tot în acest cadru festiv, primarul municipiului Dorohoi, Dorin Alexandrescu, l-a declarat pe întâiul director al seminarului, preotul econom Dumitru Furtună, cetățean de onoare post mortem.

Manifestările dedicate Centenarului seminarului au continuat în ieri după amiază la Cinema „Melodia”, unde în prezența reprezentanților oficialităților județene și locale, a avut loc lansarea volumului „Moştenirea unui centenar: Seminarul din Dorohoi, (1923-2023)”, apărut la Editura Prospexi.

Paraclisul cu hramul „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” a fost amenajat şi înfrumuseţat între anii 2007-2023 prin osteneala și purtarea de grijă a vrednicului de pomenire preot director Constantin Muha († 2020). Finalizarea picturii și pregătirea pentru târnosire s-a realizat sub coordonarea actualului director, pr. Petru-Georgel Chichioacă. Pictura a fost realizată între anii 2017-2022 de către pictorii Sabin și Gabriela Drinceanu din Iași, catapeteasma a fost sculptată în lemn de cireș de Ioan Achiței din Târgu Neamț, iar icoanele ce o împodobesc au fost pictate de Adrian Nicolae Rusu din Dorohoi.

Începuturile Seminarului din Dorohoi

Încă din anul 1892, politicianul dorohoian Gheorghe Burghele a propus înființarea la Dorohoi a unui seminar teologic. O primă încercare o face la data de 3 mai 1892, cerând Parlamentului să ridice o clădire pentru seminariștii din nordul Moldovei. Din cauza greutăților financiare, acest demers s-a realizat după 30 de ani. Înainte de înființarea școlii teologice, comisia însărcinată cu deschiderea seminarului a hotărât în 1920 ca unitatea de învățământ să funcționeze, pentru început, în clădirea Școlii de fete nr. 2 „Regina Elisabeta”, însă abia în 1923, toamna târziu, au început primele cursuri școlare pentru elevii seminariști. Succesul acestei realizări a fost obținut datorită insistențelor avocatului Gheorghe Burghele, ale preotului Dumitru Furtună, ale deputatului de atunci Ion Pilat, și cu sprijinul nemijlocit al ministrului Alexandru Constantinescu. Primul director al școlii teologice, care s-a numit atunci „Seminarul Pimen Mitropolitul”, a fost părintele Dumitru Furtună.

Articol preluat de la:  doxologia.ro

Antreprenorul din Botoşani care a ajuns la afaceri de 53 milioane de euro 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *