Costuri uriașe pentru tratarea unei paciente ”uitată” de familie în Spitalul Județean ”Mavromati” Botoșani. Este vorba de un decont de nu mai puțin de 300.000 lei venit pentru o bolnavă de 70 de ani, care a stat internată patru luni la spital, pentru că aparținătorii refuzau să o ia, deși era vindecată.
Bogdan Alexandroaie, medic șef Secție Medicală II, a declarat că acest caz a fost înregistrat în luna iulie a acestui an și că, din nefericire, încă există pacienți ”uitați” de rude prin spital.
”În vară am avut o pacientă care a avut patru luni de spitalizare, din care două luni în Terapie Intensivă pentru probleme medicale deosebit de grave, dar, ulterior, încă două luni de zile în Secția medicală II, pentru că familia a tergiversat luarea pacientei la domiciliu. O pacientă cu patologie cardio vasculară, o pacienta care pe parcursul internării pe Terapie Intensivă a avut evoluție favorabilă. Au fost sunate rudele și au motivat că nu există un loc unde să o ducă pentru a fi îngrijită și am ajuns la patru luni de spitalizare cu un decont de peste 3 miliarde lei vechi. Cheltuielile la terapie intensivă sunt de două-trei ori mai mari decât la nivelul spitalului. A fost decontul cel mai mare pe secție, pentru că nu am mai avut pacient care să stea patru luni. Chiar dacă din punct de vedere medical pacientul a fost considerat rezolvat, nu poți să-l scoți în stradă și să-l trimiți acasă. A fost informată conducerea spitalului din momentul respectiv și de comun acord s-a stabilit ca pacienta să rămână internată până când familia va decide să o ia la domiciliu”, a declarat medicul Bogdan Alexandroaie.
Prin reorganizarea Spitalului Județean ”Mavromati” Botoșani, Secția Medicală II va rămâne cu 44 de paturi în loc de 50 câte sunt în prezent, din care patru paturi pentru pacienții cronici.
”Sunt pacienți care necesită mai multe zile de spitalizare, sunt pacienți -asistați social pentru care este foarte greu să găsim rapid un loc unde să meargă după rezolvarea problemelor medicale și într-un fel sau altul suntem obligați să-i ținem mai mult, pentru că nu poți să-i lași pe stradă, Sunt pacienți care uneori familia refuză să-i ia acasă”, a adăugat medicul Bogdan Alexandroaie.