FOTO Doi soți din Botoșani realizează covoare ca acum 100 de ani. „Bijuteriile” în stil moldovenesc sunt extrem de apreciate

Doi soți din Botoșani realizează covoare ca acum 100 de ani. Este vorba despre o familie din comuna Todireni, care realizează adevărate bijuterii ale artei populare.  Vasile şi Maria Ivănuşcă fac covoare ca acum 100 de ani, manual, şi numai din lână naturală nevopsită. Respectă cu sfinţenie procedeele tradiţionale şi, cu sfatul etnografilor, au ajuns vedetele târgurilor meşteşugăreşti din ţară.

Toţi cei care le calcă în bătătură şi intră în micul atelier din fundul gospodăriei, încep să le dea dreptate meșteșugarilor de la Todireni. Aici, într-o anexă cu războaie de ţesut pe verticală, vârtelniţe şi caiere ca cele de acum 100 de ani, se nasc din mâinile pricepute ale familiei Ivănuşcă, bijuterii autentice în stil moldovenesc, specifice mai ales zonei Moldovei. Este vorba despre covoare tradiţionale din lână nevopsită, lucrate doar manual şi strict cu motive românești.

Țesăturile covoarelor lucrate de familia Ivănușcă sunt decorate atât cu ornamente abstracte (vărgi, vrâste, pătrat, zig zag, romb) cât și cu ornamente figurative (astrale, fitomorfe, zoomorfe, antropomorfe). Și cromatica are un rol foarte important, deoarece oricât de frumos ar fi modelul ales pentru o țesătură, el nu va fi reușit dacă nu se va realiza în culorile potrivite.

Astfel, covoarele moi şi deosebit de frumoase, mai ales prin compoziţia motivelor, fac furori la târgurile meşteşugăreşti din ţară şi au transformat pasiunea pentru ţesut a familiei, într-o afacere profitabilă. Drept urmare, familia Ivănuşcă primește comenzi din toată ţara, dar şi din străinătate.

De obicei, “confecţionarea fiecărui covor durează o lună. Trebuie multă răbdare, pricepere şi pasiune”, spune Maria Ivănuşcă.

Din mâinile familiei Ivănuşcă au ieşit și ies zeci de covoare tradiţionale, cu modele şi forme realizate în baza unei documentări temeinice, la care se adaugă multă dragoste și dăruire. Botoșaniul se mândrește cu astfel de oameni, meșteri populari ce realizează adevărate opere de artă.

Sursa: cnipt Botosani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *