Din luna noiembrie, botoșănenii vor putea recupera garanția pentru ambalajele reciclate. Vor primi vouchere sau bonuri valorice

Sistemul de Garantie-Returnare (SGR) va deveni functional in Romania incepand din 30 noiembrie 2023, cand cetatenii isi vor putea primi inapoi garantia de 50 de bani pentru fiecare ambalaj returnat. Potrivit specificatiilor, ambalajele vor fi preluate manual, dar si de aparate automate (RVM), pe care romanii vor putea sa le foloseasca cu usurinta, arata informatiile publicate pe platforma RetuRO. Astfel, aparatele vor scana si vor recunoaste fiecare ambalaj. Pe eticheta va exista logo-ul si codul de bare SGR, se mentioneaza pe platforma.

Apoi, automatele vor emite bonuri sau vouchere electronice. Pe acestea vor fi specificate „magazinul in care a avut loc returnarea, numarul de ambalaje depozitate din fiecare tip de material (plastic, metal, sticla) la fiecare valoare de garantie, suma totala a garantiei care urmeaza sa fie rambursata, ora si data si un cod de bare unic pentru a identifica aparatul si locatia in care a avut loc restituirea”, se arata pe platforma.

Daca preluarea ambalajelor a fost efectuata, RVM-ul va afisa urmatorul mesaj: “Garantie RON 0,50”. In caz contrar, daca ambalajele sunt respinse, va aparea unul din aceste mesaje: “forma nerecunoscuta”, “silueta nerecunoscuta”, “cod de bare ilizibil”, “ambalaj neaprobat”. De altfel, oamenii nu trebuie sa returneze ambalaje daca au prea mult lichid rezidual. Si acestea vor fi respinse, iar in acest caz, aparatul RVM-ul va afisa urmatorul mesaj: “Nu e gol”.

RVM-urile trebuie sa furnizeze rapoarte in timp real, la cerere, pentru toate tranzactiile, oferind date in timp real, in functie de necesitati. Aceasta capacitate asigura accesul imediat la detaliile complete ale tranzactiilor, permitand luarea de decizii in timp util si in cunostinta de cauza. „RetuRO nu va suporta niciun cost asociat furnizarii de date de la RVM”, se precizeaza pe platforma RetuRO, potrivit aktual24.

Ei sunt cei doi bărbați morți în accidentul de aseară de la Crasnaleuca. Au murit imediat după impact

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *