A încercat să fugă pe mare, dar tovărașii l-au întemnițat. Numele actorului care a debutat la Botoșani, șters din analele istoriei

Lucian Spiru Iancu, cunoscut și sub poreclele Lucică sau Lulă, a fost un remarcabil actor și regizor român de teatru și film, cu o poveste de viață impresionantă. S-a născut la 3 februarie 1940 în orașul Constanța și și-a început educația la Liceul Teoretic Mircea cel Bătrân, unde a dobândit o educație solidă în ceea ce privește cultura generală. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale din București în anul 1964, marcând debutul în cariera sa artistică.

Primii pași în lumea teatrului i-a făcut la Teatrul Mihai Eminescu, din Botoșani, unde a interpretat rolul lui Cyrano de Bergerac din celebrul spectacol cu același nume, scris de Edmond Rostand. Ulterior, a continuat să se remarce la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, unde a jucat în diverse piese sub regia lui Andrei Șerban. A fost prezent pe scena Teatrului Mic din București și, în cele din urmă, a devenit un actor important al Teatrului Dramatic Ovidius, din Constanța.

Cariera sa prolifică a cuprins mai bine de 60 de roluri interpretate pe scena teatrului constănțean. Printre acestea se numără personaje marcante precum Ianke din Take, Ianke și Cadîr, de Victor Ion Popa și Tatăl din Jocul vieții și al morții în deșertul de cenușă, de Horia Lovinescu.

În plus, Lucian Iancu a făcut parte din distribuțiile a mai bine de 20 de filme de cinema și televiziune, fiind recunoscut și premiat la numeroase festivaluri naționale și locale.

Pe lângă activitatea sa în actorie, Lucian Iancu a fost și regizor, semnând montări notabile ale unor piese precum Răzbunarea, de Aleksander Fredro, Soțul păcălit, de Molière, Sosesc deseară, de Tudor Mușatescu și Ultima oră, de Mihail Sebastian.

Un moment marcant din viața sa a fost tentativa de a părăsi ilegal România în 1985, încercând să fugă cu un mineralier condus de Florentin Scalețchi, care a fost deturnat către Istanbul.

În urma acestei încercări, a fost condamnat de comuniști la o pedeapsă de 20 de ani de închisoare. Experiența în penitenciarele Poarta Albă și Aiud l-a marcat profund, schimbându-i perspectiva asupra vieții și inspirându-l să vadă lumea într-un mod nou.

După eliberare, a devenit director al Teatrului de Stat din Constanța în două rânduri (1984–1985 și 1994–1998) și a ocupat funcții importante în lumea artistică și academică, fiind director al Teatrului de Stat din Constanța și profesor la Universitatea Hyperion, din București și Universitatea Ovidius, din Constanța.

Pe 3 februarie 2020, cu ocazia aniversării sale de 80 de ani, Lucian Iancu a fost sărbătorit în cadrul evenimentului Incredibila memorie a teatrului constănțean, unde i-au fost oferite distincții și recunoaștere pentru contribuția sa semnificativă în lumea teatrului românesc.

sursa: playtech.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *