FOTO & VIDEO Încă o seară de proteste la maternitatea Botoșani. Candele aprinse și mărturisiri care te lasă fără cuvinte. „A avut încredere în medici și din acest motiv a mers la spital și nu s-a dus direct la cimitir”

Încă o seară de proteste la Maternitatea Botoșani după moartea Alexandrei, mămica de 25 de ani. Sute de oameni au aprins candele și au ținut momente de reculegere pentru tânără. Mame cu copii, rude, prieteni, simple persoane care au fost scandalizate de lipsa de empatie a medicilor care au fost de serviciu în ziua fatidică, au ținut să participe la această formă de protest cerând un singur lucru: „Dreptate pentru Alexandra”.

„Încercăm să-i susținem pe copilașii Alexandrei să treacă prin aceste momente triste. Este greu. Ne-am fi dorit să ne fi reîntâlnit cu toții într-un alt context, într-un moment de fericire. Ultimele cuvinte ale Alexandrei au fost: Nu mai am aer! Ne dorim ca mamele din România să respire bucuroase alături de copilașii lor. Alexandra, așa cum a spus cineva, a avut încredere în medici și din acest motiv a mers la spital și nu s-a dus direct la cimitir. De altfel, cimitirul este la doar câteva sute de metri de locuința sa, maternitatea este mai departe. Ne dorim să existe empatie față de pacienți”, a declarat preoteasa Anamaria Macuc, nașa de cununie a Alexandrei.

Șapte ore a fost lăsată să aștepte Alexandra

Direcția de Sănătate Publică Botoșani prin inspectorii sanitari s-a autosesizat declanșând o acțiune ad-hoc de inspecție încă din data de 18 august 2023, care a vizat modul în care au fost asigurate serviciile medicale pacientei decedate de către personalul medical, se arată în comunicatul DSP.

„Reprezentanții legali ai unității sanitare le-au pus la dispoziție foaia de observație clinică generală a pacientei în copie, graficul de gărzi al medicilor, registrele întocmite la camera de gardă și nota de relație întocmită de medicul de gardă. La data controlului, unitatea sanitară nu a pus la dispoziția inspectorilor sanitari procedura/protocolul privind gestionarea unor astfel de cazuri”, susține DSP.

Alexandra a fost internată în data de 17.08.2023, orele 23.30 pentru ”sângerare pe căi genitale externe, dureri hipogastrice și lombare”. Diagnosticul stabilit la internare a fost de sarcină oprită în evoluție, metroragie minoră, observație anemie secundară.

În intervalul orar 23.30 – 00.45, pacientei i s-au efectuat investigații clinice și paraclinice și i s-a administrat tratament simptomatic. La ora 00.53, analizele de laborator au fost finalizate, aflându-se la dispoziția medicului de gardă.
În intervalul orar 00.45 – 07.35, nu au fost consemnate în foaie investigații, intervenții terapeutice și manevre de îngrijire.

La ora 07.35, s-a consemnat agravarea bruscă a stării generale și pacienta a fost transferată la ATI unde i s-au efectuat manevre de resuscitare timp de 40 de minute fără succes, la 8.20 declarându-se decesul.

Prima reacție publică a președintelui CJ Botoșani, Doina Federovici, în cazul Alexandrei: Cei vinovați vor trebui să plătească

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *