Un fost primar din Botoșani, condamnat definitiv pentru ucidere din culpă. Ce pedeapsă a primit!

Un fost primar din Botoșani a fost condamnat, joi, definitiv pentru ucidere din culpă, după ce a împușcat din greșeală un om. Este vorba despre fostul primar al orașului Darabani, Liviu Hrimiuc, care a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare.  Hrimiuc a fost găsit vinovat în dosarul în care a fost acuzat de uciderea, în timpul unei partide de vânătoare, a verișorului său, Dinu Hrimiuc, care la momentul respectiv avea și calitatea de consilier județean.

Sentința a fost dată de Curtea de Apel Suceava, care a respins ca nefondate apelurile făcute de Liviu Hrimiuc, dar și de familia lui Dinu Hrimiuc, care au contestat decizia anterioară a Judecătoriei Darabani.

Tragedia s-a produs pe 30 iunie 2017, atunci când cinci persoane, printre care și fostul primar al Darabaniului, Liviu Hrimiuc, participau la o partidă de vânătoare de mistreţi în pădurea Buleandra de lângă orașul Darabani.

În timpul partidei, Liviu Hrimiuc a ochit un mistreț și a tras, însă gloanțele l-au nimerit pe vărul său, Dinu Hrimiuc. Cel împușcat nu a mai avut nicio șansă de supraviețuire decedând la fața locului, în ciuda manevrelor de resuscitare. Victima avea 47 de ani.

Liviu Hrimiuc a fost trimis în judecată în 2018, însă un an mai târziu a fost găsit nevinovat. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Darabani au contestat soluția Judecătoriei Darabani, iar pe 7 noiembrie 2019 dosarul a fost trimis spre rejudecare.

Astfel, după un proces care a durat aproape trei ani, magistraţii Judecătoriei Darabani au dispus condamnarea la doi ani de închisoare cu suspendare a lui Liviu Hrimiuc. În plus, fostul primar a fost obligat la plata unor daune morale către soția și copii lui Dinu Hrimiuc.

Solutia pe scurt:

În baza art. 192 alin. 2 Cod penal, cu aplicarea disp. art. 396 alin. 1 și 2 Cod procedură penală, condamnă pe inculpatul H. L., fiul -pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, faptă prev. şi ped. de art. 192 alin. 2 Cod penal, la pedeapsa de 2 ani închisoare. În temeiul art. 91 şi art. 92 Cod penal dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani. În temeiul art. 93 alin. 1 Cod penal obligă inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Botoşani, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În temeiul art. 93 alin. 2 lit. b Cod penal, impune inculpatului H. L. să execute următoarea obligaţie: să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probaţiune Botoşani sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate.

În temeiul art. 93 alin. 3 Cod penal, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei orașului Darabani, jud. Botoșani sau în cadrul Primăriei municipiului Botoșani, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare. În temeiul art. 91 alin. 4 Cod penal, atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 Cod penal care reglementează revocarea beneficiului suspendării executării pedepsei sub supraveghere în cazul nerespectării, cu rea-credinţă, a măsurilor de supraveghere, în cazul neexecutării, cu rea-credinţă, a obligaţiilor impuse şi în cazul săvârşirii unei noi infracţiuni pe parcursul termenului de supraveghere, consecinţa fiind executarea pedepsei în regim de detenţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *