Amenzi usturătoare pentru şoferii români care își spală mașina în fața casei sau a blocului. Sancţiunea diferă în funcţie de oraş

foto: shutterstock

Românii care aleg să-şi spele maşina în faţa blocului, făcând astfel economie de timp, dar şi de bani, riscă amenzi costisitoare.Şoferii care se gândesc să facă economie de bani în acest fel trebuie să ştie că, dacă își curăță sau își spală mașina pe domeniul public riscă, în funcție de zonă sau localitate, amenzi ce pot ajunge la 1.000 de lei.

Astfel, cei care vor să scutească bani sau timp curățându-și sau spălându-și mașina în fața casei ori a blocului, murdărind astfel domeniul public, riscă amendarea.

În primul rând, așa cum prevede OG 43/1997 privind regimul drumurilor, „pe drumurile publice sunt interzise intrarea pe drum a vehiculelor cu noroi pe roți sau pe șenile (…)” și „curățarea sau spălarea vehiculelor de pământ, de materiale sau de alte substanțe (…)”.

Cele două acțiuni ce nu pot fi făcute pe drumurile publice sunt, de fapt, legate una de cealaltă. Concret, e interzisă intrarea pe drum cu un vehicul murdar, dar și curățarea sau spălarea lui pe drumurile publice.

Acest proces ar trebui să aibă loc „înainte de a pătrunde în drum și numai pe suprafețe special amenajate”, potrivit OG 43/1997.

Dacă prevederile de mai sus se pot aplica, preponderent, în cazul mașinilor și utilajelor ce intră pe drumurile publice din zone cu mult praf sau pământ (șantier de construcții, câmp etc.), OG 21/2002, modificată spre sfârșitul lui 2020, stabilește regulile ce trebuie respectate în localități.

În plus, OG 21/2002 prevede că cetățenii trebuie „să respecte măsurile stabilite de lege și de reglementările locale pentru asigurarea igienei publice și curățeniei în localități”.

Așadar, în funcție de fiecare consiliu local în parte, se pot aplica diverse amenzi pentru spălarea mașinii pe domeniul public.

Sursa: antena3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *