4 august, data la care se năștea la Botoșani unul dintre cei mai importanți matematicieni. A fost coleg cu Nicolae Iorga

4 august, data la care se năștea la Botoșani, în 1870, unul dintre cei mai importanți matematicieni români a rămas în istorie. A fost coleg cu Nicolae Iorga și a fost recunoscut ca un adevărat savant. Este vorba despre Simion Sanielevici, membru de onoare al Academiei Române.

Studiile primare și liceale (1881-1889) le-a făcut la Botoșani, în primii ani de școală fiind coleg cu Nicolae Iorga. Fiind de origine evreiască, a primit cetățenia română în 1904. Frate al sociologului și jurnalistului Henric Sanielevici (1876-1951) și al economistului și matematicianului Maximilian Sanielevici (1885-?), a fost tatăl fizicianului Alexandru Sanielevici (1899-1969).

A murit la 93 de ani, în Austria

De-a lungul anilor a efectuat cercetări importante în domeniul ecuațiilor diferențiale, integrale și integrofuncționale . A scris și a editat lucrări de algebră, mecanică și geometrie. În 1920 Sanielevici a devenit profesor la Universitatea Al.I.Cuza din Iași, unde a activat până la pensionare.

Pentru activitatea științifică desfășurată, a fost cooptat în Consiliile de conducere ale unor Societăți Științifice din țară și din străinătate , iar în anul 1948 a fost ales Membru de Onoare al Academiei Române. Simion Sanielevici a decedat la data de 12 august 1963, la Klagenfurt, în Austria, la vârsta de 93 de ani.

La conferința de comemorare din 9 ianuarie 1964, ținută la Iași în fața studenților, academicianul Mendel Haimovici a adăugat printre altele: “…Sanielevici a fost un om de mare valoare, un adevărat savant, profesor excepțional și mare cetățean. Calitățile sale impresionante nu au fost egalate decât de modestia lui ….” !!

Sursa: CNIPT Botoșani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *