O fostă angajată la un centru de bătrâni din Botoșani face mărturisiri cutremurătoare: „Dacă nu ia pastilă da-i un pumn în piept să înghită și la somn cu ei”

O fostă angajată de la un centru de bătrâni din Botoșani face dezvăluiri cutremurătoare. Sub protecția anonimatului, aceasta ne-a dezvăluit cum erau tratați bătrânii de angajații unui centru. Botoșăneanca a lucrat ca infirmieră în azilul respectiv până acum trei ani și spune că bătrânii erau bătuți și obligați să ia somnifere.

„Era asistenta Lili, nu știu dacă mai lucrează, dar îi omora din bătaie, la ordinele șefei centrului. „Dacă nu ia pastilă da-i un pumn în piept să înghită și la somn cu ei”. Știu mulți, dar nu au curaj să vorbească. Șefa are și dosare penale.  Fura pastile din spital, iar concubinul ei era în pușcărie pentru proxenetism. Noi lucram și ne amenința când era zi de salar… Strângea bani să plătească cauțiunea. Am lucrat ca îngrijitoare, apoi am vrut asistentă și am văzut ce făcea colega și am vrut să plec, iar șefa mă amenința. Două luni nu am luat salariu, am stat cu promisiuni”, ne-a mărturisit femeia.

Întrebată de ce nu a sesizat problemele de acolo către autorități, femeia a spus că i-a fost frică.

„Că îl pune pe concubin să mă urmărească și mă tranșează. Nu e așa simplu”, a mai spus botoșăneanca.

Nereguli găsite în patru centre de bătrâni din Botoșani

Mai multe nereguli au fost găsite în centrele de bătrâni din județul Botoșani în urma unor controale dispuse de prefectul Sorin Cornilă. Au fost verificate patru centre rezidențiale destinate persoanelor vârstnice, de pe raza județului Botoșani. Neregulile au fost prezentate, marți, în cadrul unei ședințe la Instituția Prefectului. S-au dat 15 amenzi și 21 de avertismente. Valoarea amenzilor este de 144.800 lei.

„În urma verificărilor efectuate ieri au fost identificate mai multe probleme: încălcare norme prevenire/stingere incendii, produse alimentare neetichetate corespunzător, alimente congelate neetichetate care aparțineau personalului ; existența unui biocid TP1 cu termen de valabilitate expirat, nereguli pază și securitate, lipsă  documente specifice, lipsă sistem de alarmare și control acces, în analiză  documente ridicate, neasigurare instruire adecvată în domeniul SSM pentru lucrătorii din centrele rezidențiale, lipsă evaluare riscuri de accidentare și îmbolnăvire profesională, plan de prevenire și protecție, instrucțiuni proprii, lipsă evidență timp de muncă, Control medical periodic neefectuat și schimbare Autorizație de funcționare pentru obiectiv cod CAEN 5590 , depășirea numărului de beneficiari pentru care a fost acordată licența de funcționare”, se arată într-un comunicat al Instituției Prefectului.

68 de centre rezidențiale autorizate funcționează în județul Botoșani

Pentru neregulile constatate au fost aplicate mai multe sancțiuni, avertismente și amenzi, totodată au fost dispuse măsuri pentru intrare în legalitate.

„Trebuie să asigurăm condiții normale de viață beneficiarilor acestor centre, care trebuie să beneficieze de tratamente de calitate, adecvate propriilor nevoi. Scopul acestor verificări este de a urmări respectarea drepturilor beneficiarilor de servicii sociale din aceste centre și respectarea legislației în vigoare”, a spus Sorin Cornilă.

Verificările se efectuează până pe 16 iulie, cu posibilitatea prelungirii activității până la finalizarea verificării tuturor unităților de profil existente la nivelul județului Botoșani.

Activitatea comisiilor mixte este coordonată de către Corpul de control al Prefectului din cadrul Instituţiei Prefectului-judeţul Botoşani. La nivelul județului Botoșani funcționează 68 de centre rezidențiale autorizate, destinate persoanelor vârstnice, destinate persoanelor adulte cu dizabilități și destinate copiilor.

 

One thought on “O fostă angajată la un centru de bătrâni din Botoșani face mărturisiri cutremurătoare: „Dacă nu ia pastilă da-i un pumn în piept să înghită și la somn cu ei”

  1. un concurs de favorizare a infractorilor de catre institutiile statului roman…statul partas la sifonarea banului public care borfasii centrelor …cati sunt la buscarie pentru aceste nelegiuiri ?? si dat demisia un sofer si gata afacerea merge inainte se fac bani frumosi cu statul …trist ca la centrele de exterminare ale nemtilor !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *