Valeriu Iftime: Rezultatele la bacalaureat, o oglindă a dezastrului din învățământ. Suntem pe marginea prăpastiei

Președintele Camerei de Comerț Botoșani, Valeriu Iftime, susține că rezultate la bacalaureat sunt o oglindă a dezastrului din învățământ. El susține că vinovați de nivelul de promovabilitate scăzut la Evaluarea Națională și Bacalaureat sunt și profesorii, care le-au dat elevilor note de trecere în condițiile în care ei sunt incapabili să promoveze vreun examen.

„Patru din zece copii care termină liceul în România zilelor noastre nu promovează și bacalaureatul! Este, din punctul meu de vedere, o realitate dezastruoasă, care ar trebui să ne dea tuturor de gândit, începând cu cei implicați direct în actul de educație, adică profesorii. În urmă cu câteva zile îmi exprimam convingerea că dascălii din școlile noastre merită să fie foarte bine plătiți, pentru a fi astfel stimulați să își reverse harul asupra elevilor lor, adică asupra copiilor și nepoților noștri. Cred și acum acest lucru, ca o condiție necesară pentru a ajunge la un corp profesoral de cea mai bună calitate la scară națională. Este, cum am zis, o ”condiție necesară”, nu însă și suficientă. Pentru a atinge un astfel de obiectiv mai e nevoie și de o sită cât mai fină pentru trierea celor care acum sunt la catedră peste tot în țară. Pentru că, totuși, nu este normal, ba chiar nu este nici admisibil ca aproape jumătate dintre cei pe care tu, ca profesor, i-ai instruit și i-ai validat cu note de trecere an de an până la absolvirea liceului, să se arate a fi incapabili să promoveze examenul de bacalaureat”, spune Iftime.

Președintele Camerei de Comerț se arată și împotriva meditațiilor particulare, mai ales că acestea nu sunt declarate la fisc și nu sunt impozitate.

„La fel cum este total inacceptabil ca în România să existe o adevărată industrie a meditațiilor particulare, în cadrul căreia profesorii le transmit ”clienților” elevi cunoștințele pe care ar fi trebuit să le transmită la clasă, în timpul orelor normale de curs. Și, pe deasupra – nota bene! – nici 1% din câștigurile obținute prin meditații nu sunt declarate la fisc și impozitate. Concluzia amară este că, în acest moment, din foarte multe puncte de vedere, suntem pe marginea prăpastiei în ceea ce privește calitatea învățământului. Tratamentul pentru a scăpa de amenințările cumplite ale acestei boli este complex și de durată. Rămân la părerea că trebuie pornit de la a asigura cele mai bune condiții în școli și de la a oferi salarii foarte bune, cu adevărat motivante, dascălilor. Pași importanți trebuie făcuți, cu siguranță, și în ceea ce privește programa școlară, structura anului de învățământ etc. În paralel, însă, este obligatorie și o selecție serioasă a corpului profesoral, astfel încât într-un număr rezonabil de ani să putem spune cu convingere că nepoții și copiii noștri ajung, la școală, pe mâna unor ”dascăli cu har, cu vocație”, și nu a unor ”bugetari” oarecare”, spune Iftime.

Rezultate dezastruoase la Bacalaureat în unele licee din județul Botoșani, cu promovabilitate zero sau cu un singur candidat admis

Rezultate dezastruoase la Bacalaureat obținute în unele licee din județul Botoșani. La Școala Profesională de Cooperație promovabilitatea este zero, în timp ce la Liceul ”Elie Radu” Botoșani, Liceul Pomârla și Liceul Tehnologic Todireni a fost admis un singur candidat.

La Liceul Tehnologic Todireni, singurul candidat admis are media 6,06 iar la Liceul ”Elie Radu” Botoșani -6,53.

Apar însă și paradoxuri în ceea ce privește notele obținute. De exemplu, la Liceul Coșușca, cea mai mare notă la bacalaureat, înainte de contestații, este 9,43, însă sunt doar patru candidați admiși. La Liceul Ștefănești cea mai mare medie este 8,36 și doar patru candidați admiși. La Liceul Pomârla, singurul candidat admis are media de 8,33.

Niciun liceu din județul Botoșani nu a înregistrat promovabilitate de 100% înainte de contestații. La Colegiul Național ”Mihai Eminescu” este un singur respins, în timp ce la Colegiul ”A.T.Laurian” sunt 12 elevi respinși. Situația se poate schimba după contestații. Rata de promovare la Botoșani este de 72,9%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *