Halal tată! Un botoşănean şi-a violat fetiţa şi şi-a bătut în mod repetat băieţii. Acum şi-a aflat pedeapsa

Un bărbat din județul Botoșani a fost condamnat, joi, în primă instanţă, după ce și-a bătut joc de proprii copii, cu vârste între 13 și 18 ani. Bărbatul a primit din partea magistraților de la Judecătoria Dorohoi o pedeapsă de nouă ani şi 11 luni de închisoare, pentru săvârșirea infracțiunilor de rele tratamente aplicate minorului, agresiune sexuală în formă continuată, violență în familie în forma continuată și amenințare.

Botoșăneanul Mihai Crihan, în vârstă de 50 de ani, locuia alături de cei doi băieți și fetiță într-o casă din localitatea Pomârla. Pe băieți îi bătea în mod obișnuit, iar pe fetiță o și atingea în zonele intime. Mai mult pe unul dintre băieți l-a amenințat cu bătaia dacă povestește cuiva ce se întâmplă în casa lor. Faptele s-au petrecut în ultimii șase ani, în care copiii au fost nevoiți să îndure, de frică, comportamentul sălbatic al tatălui.

Poliția l-a reținut în cursul zilei de miercuri, iar procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Dorohoi au propus arestarea acestuia pentru numeroasele infracțiuni săvârșite. Instanța a admis propunerea și a emis mandat pe numele lui Mihai Crihan.

Soluția pe scurt:

 

1. În temeiul art.396 alin.2 din Codul de procedură penală, condamnă pe inculpatul Crihan Mihai, în prezent aflat în Penitenciarul Botoşani, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de agresiune sexuală în formă continuată prev. şi ped. de art. art. 219, alin. 1, alin. 2 lit. a, b, c rap. la art. 35 alin. 1 Cod penal, la pedeapsa de 5 (cinci) ani închisoare (persoană vătămată CAF) În baza art. 67 alin. 2 din Codul penal, aplică inculpatului Crihan Mihai pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi e din Codul penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi drepturile părinteşti pe o durată de 4 ani de la data executării sau considerării ca executată a pedepsei închisorii. În temeiul art. 65 alin.1 din Codul penal, aplică inculpatului Crihan Mihai pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit. a, b şi e din Codul penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, începând cu data rămânerii definitive a prezentei hotărâri şi până când pedeapsa închisorii va fi executată sau va fi considerată executată.

2. Condamnă pe inculpatul Crihan Mihai, pentru săvârşirea infracţiuni de violenţă în familie prevăzută de art. 199 alin. 1 raportat la art. 193 alin. 1 Cod penal, raportat la art. 35 alin. 1 Cod penal, la pedeapsa de 1 an închisoare (persoană vătămată CAF);

3. Condamnă pe inculpatul Crihan Mihai, pentru săvârşirea infracţiuni de violenţă în familie prevăzută de art. 199 alin. 1 raportat la art. 193 alin. 1 Cod penal, raportat la art. 35 alin. 1 Cod penal, la pedeapsa de 1 an închisoare (persoană vătămată CCA);

4. Condamnă pe inculpatul Crihan Mihai, pentru săvârşirea infracţiuni de violenţă în familie prevăzută de art. 199 alin. 1 raportat la art. 193 alin. 1 Cod penal, raportat la art. 35 alin. 1 Cod penal, la pedeapsa de 1 an închisoare (persoană vătămată CIM);

5. Condamnă pe inculpatul Crihan Mihai, pentru săvârşirea infracţiunii de rele tratamente aplicate minorilor, prevăzută de art. 197 Cod penal, la pedeapsa de 3 (trei) ani închisoare (persoană vătămată CAF); În temeiul art. 67 alin.2 din Codul penal, aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1 lit. a, b şi e din Codul penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi drepturile părinteşti pe o durată de 4 ani de la data executării sau considerării ca executată a pedepsei închisorii. În baza art. 65 alin. 1 din Codul penal, aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi e din Codul penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi drepturile părinteşti, începând cu data rămânerii definitive a prezentei hotărâri şi până când pedeapsa închisorii va fi executată sau va fi considerată executată.

6. Condamnă pe inculpatul Crihan Mihai, pentru săvârşirea infracţiunii de rele tratamente aplicate minorilor, prevăzută de art. 197 Cod penal, la pedeapsa de 3 (trei) ani închisoare (persoană vătămată CAC); În temeiul art. 67 alin. 2 din Codul penal, aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1 lit. a, b ?i e din Codul penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o func?ie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi drepturile părinteşti pe o durată de 4 ani de la data executării sau considerării ca executată a pedepsei închisorii. În baza art. 65 alin.1 din Codul penal, instanţa aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prev.de art. 66 alin.1 lit. a, b şi e din Codul penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi drepturile părinteşti, începând cu data rămânerii definitive a prezentei hotărâri şi până când pedeapsa închisorii va fi executată sau va fi considerată executată.

7. Condamnă pe inculpatul Crihan Mihai, pentru săvârşirea infracţiunii de rele tratamente aplicate minorilor, prevăzută de art. 197 Cod penal, la pedeapsa de 3 (trei) ani închisoare (persoană vătămată CIM); În temeiul art. 67 alin. 2 din Codul penal, aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi e din Codul penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi drepturile părinteşti, pe o durată de 4 ani de la data executării sau considerării ca executată a pedepsei închisorii. În baza art. 65 alin. 1 din Codul penal, aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit. a, b ?i e din Codul penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi drepturile părinteşti începând cu data rămânerii definitive a prezentei hotărâri şi până când pedeapsa închisorii va fi executată sau va fi considerată executată.

8. Condamnă pe inculpatul Crihan Mihai, pentru săvârşirea infracţiunii de ameninţare, prevăzută de art. 206 alin.1 Cod penal, la pedeapsa de 6 (şase) luni închisoare (persoană vătămată CIM);

9. Condamnă pe inculpatul Crihan Mihai, pentru săvârşirea infracţiunii de violare de domiciliu prevăzută de art. 224 alin. 1 Cod penal, la pedeapsa de 3 (trei) luni închisoare (persoană vătămată Cimpoeşu Mihai);

10. Condamnă pe inculpatul Crihan Mihai, pentru săvârşirea infracţiunii de lovirea sau alte violenţe prevăzută de art. 193 alin. 2 Cod penal la pedeapsa de 2 (doi) ani închisoare (persoană vătămată Cimpoeşu Mihai); În baza art.39 alin. 1 lit. b rap. la art. 38 alin. 1 din Codul penal, contopeşte pedepsele principale aplicate inculpatului, aplică pedeapsa cea mai grea (5 ani închisoare) şi adăugă sporul obligatoriu de 1/3 din totalul celorlalte pedepse, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 9 ani şi 11 luni închisoare.

În temeiul art. 45 alin. 3 lit. a din Codul penal, contopeşte pedepsele complementare stabilite faţă de inculpat prin prezenta sentinţă, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi e din Codul penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi drepturile părinteşti, pe o durată de 4 ani de la data executării sau considerării ca executată a pedepsei închisorii. În baza art. 45 alin. 5 rap. la art. 45 alin. 3 lit. a din Codul penal, contopeşte pedepsele accesorii stabilite faţă de inculpat prin prezenta sentinţă, urmând ca acesta să execute pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi e din Codul penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi drepturile părinteşti, pe perioada de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei închisorii. În baza art. 72 alin.1 din Codul penal, deduce din pedeapsa rezultantă durata măsurii preventive a reţinerii şi a arestului preventiv luate faţă de inculpatul Crihan Mihai pe începând cu data de 21.12.2022 şi până la zi. În baza art. 399 alin.1 din Codul de procedură penală, menţine măsura arestării preventive luată faţă de inculpatul Crihan Mihai. În baza art. 7 alin. 1 rap. la art. 3 şi la pct. 17 din anexa la Legea nr. 76/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare, dispune prelevarea de la inculpat a probelor biologice necesare în vederea introducerii profilului său genetic în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare.

Admite acţiunile civile formulate de persoanele vătămate şi în consecinţă: Obligă inculpatul să achite suma de 30.000 lei cu titlu de daune morale părţii civile CAF. Obligă inculpatul să achite suma de 30.000 lei cu titlu de daune morale părţii civile CIM. Obligă inculpatul să achite suma de 20.000 lei cu titlu de daune morale părţii civile CCA. Respinge cererea formulată de CCA privind obligarea inculpatului la plata sumei de 3.000 lei cu titlu de daune materiale. Obligă inculpatul să achite suma de 30.000 lei cu titlu de daune morale părţii civile Cimpoeşu Mihai.

În baza art.275 alin. 6 din Codul de procedură penală, dispune plata din fondurile Ministerului Justiţiei către Baroul Botoşani a onorariilor pentru avocaţii desemnaţi din oficiu, respectiv: -a sumei de 1.622 lei pentru avocat Ungureanu Lorela desemnată din oficiu pentru asigurarea apărării inculpatului Crihan Mihai; -a sumei de 1.020 lei pentru avocat Filip Marlena desemnată din oficiu pentru asigurarea apărării persoanei vătămate CIM; -a sumei de 1.020 lei pentru avocat Filip Virgil desemnat din oficiu pentru asigurarea apărării persoanei vătămate CCA; -a sumei de 1.020 lei pentru avocat Filip Delia desemnată din oficiu pentru asigurarea apărării persoanei vătămate CAF, toate aceste sume urmând să rămână în sarcina statului. În baza art. 276 alin. 1 Cod procedură penală, obligă inculpatul să achite păr?ii civile Cimpoe?u Mihai cu titlu de cheltuieli de judecată suma de 1.500 lei reprezentând onorariu avocat. În temeiul art. 274 alin. 1 şi 2 din Codul de procedură penală, obligă inculpatul Crihan Mihai să achite statului suma de 3.070 lei cu titlu de cheltuieli judiciare, din care suma de 2.070 lei corespunde fazei de urmărire penală. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea prezentei sentin?e. Pronun?ată în prin punerea solu?iei la dispozi?ia păr?ilor prin intermediul grefei instan?ei astăzi 29 iunie 2023.
Document: Hotarâre  189/2023  29.06.2023

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *