Criză acută de judecători la Botoșani. „La Judecătoria Botoșani au rămas 11 judecători în activitate, pe o schemă de 35”

Mihaela Ungureanu

Judecătorii Tribunalului Botoșani au reluat, începând de miercuri, protestele începute acum două săptămâni pe fondul intenției autorităților statului de modificare a legii privind pensiile de serviciu ale magistraților. Adunarea generală a judecătorilor a decis, marți, să amâne judecarea tuturor cauzelor, cu excepția celor cu caracter urgent.

Printre altele, una dintre problemele ridicate de magistrați se referă la volumul disproporționat de muncă, plecările masive din sistemul judiciar, subdimensionarea schemelor de personal, precum și incompatibilitățile și interdicțiile profesiei.

Judecătorul Mihaela Ungureanu, președintele Tribunalului Botoșani, susține că volumul de muncă este mare la nivelul tuturor instanțelor din județ.

„Volumul de muncă este mare la nivelul tuturor instanțelor, atât la nivelul Tribunalului Botoșani, dar mai ales la nivelul judecătoriilor arondate Tribunalului. Vă dau un exemplu, Tribunalul Botoșani a funcționat anul trecut cu 21 de judecători, schema fiind de 29, în prezent suntem 28, dar în cursul acestui an urmează să se pensioneze trei colegi, iar alți doi au deciziile de pensionare  și probabil că așteaptă să ia o decizie în funcție de decidentul politic, ceea ce va duce din nou la supraaglomerarea colegilor care rămân în activitate. Iar la Judecătoria Botoșani au rămas 11 judecători în activitate, pe o schemă de 35. Cam asta este situația!”, spune Mihaela Ungureanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *