Se dă vechime în plus la pensie! Decizie oficială în România. S-a votat chiar astăzi, 13 iunie

Marți, pe data de 13 iunie, Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, un proiect de lege prin care perioada în care un psiholog cu drept de liberă practică a furnizat servicii psihologice să fie asimilată vechimii în muncă. Acest lucru va fi posibil dacă se îndeplinesc anumite condiții cumulative, scrie Capital.ro.

Proiectul de lege completează art. 13 din Legea nr. 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Colegiului Psihologilor din România, cu modificările ulterioare.

Citește și. Firma din Botoșani care a dat lovitura pe piața construcțiilor. Și-a triplat cifra de afaceri într-un an, de la 86 milioane la 237 de milioane de lei

Condițiile cumulative pe care trebuie să le îndeplinească psihologii

În art. 13 sunt astfel introduse două noi alineate. În primul, sunt prezentate condițiile cumulative pe care psihologii cu drept de liberă practică trebuie să le îndeplinească pentru ca serviciile lor să constituie vechime în muncă.

„(3) Perioada în care psihologul cu drept de liberă practică îşi exercită profesia întruna din formele de organizare prevăzute la alin.(1) şi furnizează servicii psihologice prin desfăşurarea activităţilor prevăzute la art. 5, constituie vechime în muncă şi în specialitate, cu excepţia perioadei în care acesta a avut suspendată calitatea de membru al Colegiului Psihologilor din România, cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:

a) serviciile psihologice furnizate au produs, în anul supus asimilării vechimii în muncă, venituri nete a căror valoare este cel puţin egală cu de 12 ori cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată stabilit, potrivit legii, pentru anul respectiv;

b) a achitat contribuţiile datorate bugetului asigurărilor sociale de stat, aferente perioadei prevăzute la lit. a)”, se arată în propunerea adoptată de Camera Deputaților.

Documentele care dovedesc îndeplinirea condițiilor cumulative

Al doilea alineat prevede că dovada îndeplinirii condiţiilor de natură financiară prevăzute la alin. (3) se face cu următoarele documente:

„a) declaraţiile privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, conform dispoziţiilor Ordinului nr.165/7/1272/456 din 2023 al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, al preşedintelui Casei Naţionale de Pensii Publice, al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi al preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă pentru aprobarea modelului, conţinutului, modalităţii de depunere şi de gestionare a „Declaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate”, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 119 din 10 februarie 2023;

b) declaraţiile nominale ori individuale de asigurare în sistemul public de pensii, prevăzute de art.7 alin.(1) şi art.11 alin.(1) din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare”.

Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege în calitate de for decizional, iar astfel legea urmează să meargă acum la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.

Firma din Botoșani care a dat lovitura pe piața construcțiilor. Și-a triplat cifra de afaceri într-un an, de la 86 milioane la 237 de milioane de lei

One thought on “Se dă vechime în plus la pensie! Decizie oficială în România. S-a votat chiar astăzi, 13 iunie

  1. Statul trebuie sa ofere vechime suplimentară pentru orele suplimentare efectuate de angajat pentru că contribuțiile la bugetul statului sănătate,pensie ,impozit sunt plătite după venitul brut realizat incluzând și orele suplimentare,nu după salariul de încadrare,aici e o mare nedreptate pentru că mulți angajați lucrează suplimentar am colegi care au și 60-70 de ore, dar daca te învoiești 2 ore și nu ai suplimentare pierzi din vechime,chiar și concediul de odihnă se scade din vechime dar taxele la stat se rețin,deci vrem sa vedem parlamentul că adopta o lege prin care orele suplimentare sa suplimenteze vechimea în munca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *