Polițistul din Botoșani acuzat de luare de mită și abuz în serviciu, arestat la domiciliu

Polițistul din Botoșani acuzat de luare de mită și abuz în serviciu a fost arestat la domiciliu. Tribunalul Botoșani a dispus, miercuri, arestarea la domiciliu a agentului de poliție de la Serviciul de Investigații Criminale, după ce au respins propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani privind arestarea preventivă a acestuia.

El a primit și interdicția de a lua legătura cu colegii săi din Poliție, dar și cu șefii săi direcți, printre care și șeful Poliției municipiului Botoșani, Adrian Doloi.

Arestarea la domiciliu vine după ce marți ofițerii Direcției Generale Anticorupție au făcut percheziții atât la biroul polițistului, cât și la două locuințe care îi aparțin.

Polițistul este acuzat de comiterea mai multor infracţiuni. În schimbul promisiunii de a primi mită, bărbatul nu şi-a îndeplinit sarcinile de serviciu şi ar fi divulgat informaţii nedestinate publicităţii.

Potrivit unui comunicat al Direcției Anticorupție, în cursul lunii ianuarie 2023, agentul de poliție în cadrul I.P.J. Botoșani – Poliția Municipiului Botoșani – Biroul de Investigații Criminale a acceptat promisiunea de dare de mită făcută de „către o persoană fără calitate specială, suspect în cauză, care i-a oferit o sumă  de bani, cu privire la cercetările unei fapte de natură penală, respectiv furtul unui telefon mobil pe care aceasta a sesizat-o. Din cercetări a rezultat faptul că,  în aceste împrejurări, agentul de poliție nu și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu”.

Informații secrete furnizate unui jurnalist de la o publicație locală din Botoșani

Totodată, potrivit anchetatorilor, în perioada noiembrie 2022 – mai 2023, agentul de poliție a furnizat unui jurnalist de la o publicație locală, „informații secrete de serviciu sau nepublice, informații care, ulterior, au fost publicate în articole de presă, fiind afectate interesele și activitatea I.P.J. Botoșani. Totodată, în aceeași perioadă i-a divulgat unei alte persoane, fără calitate specială, faptul că este cercetată în cadrul mai multor dosare penale ce se află pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani”.

Față de agentul de poliție judiciară s-a mai reținut în sarcina sa faptul că, în calitate de agent de poliție judiciară, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu intenție, procurându-le astfel unor persoane beneficii nepatrimoniale reprezentate prin eludarea răspunderii penale și contravenționale.

Alte două persoane urmărite penal

„În cauză se mai efectuează acte de urmărire penală cu privire la activitatea infracțională a altor două persoane, fără calitate specială, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și complicitate la dare de mită. Ca urmare a acestei situații, la data de 06 iunie 2023, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani a emis ordonanță de reținere față de agentul de poliție, pentru o perioadă de 24 de ore, faţă de agentul de poliție, urmând ca, în cursul zilei de 07 iunie 2023, să fie sesizată instanță de judecată cu privire la luarea de măsuri preventive față de acesta”, precizează anchetatorii.

Dosarul penal a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani ca urmare a sesizării din oficiu a ofițerilor D.G.A. – S.J.A. Botoșani.

 

Solutia pe scurt:

În temeiul art. 227 alin. 1 Cod procedură penală, respinge propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani în dosarul penal nr. 28/P/2023. În temeiul art. 227 alin. 2, rap. la art. 202 alin. 1, 3 şi 4 lit. d Cod procedură penală, cât şi art. 218, 219 Cod procedură penală, dispune luarea faţă de inculpatul BĂRDIȚĂ MARIUS-DORIN, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu (două acte materiale), prev. de art. 297, alin. 1 Cod penal, luare de mită, prev. de art. 289 alin. 1 Cod penal, rap. la art. 7 lit. c) din Legea nr. 78/2000 și folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (trei acte materiale), prev. de art. 12 alin. 1 lit. b) din Legea 78/2000, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal, abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (două acte materiale), prev. de art. 132 din Legea nr. 78/2000, raportat la art. 297 alin. 1 Cod penal, divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice (două acte materiale) prev. de art. 304 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal, toate cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal, a măsurii arestului la domiciliu pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 07.06.2022, până la data de 06.07.2022, inclusiv.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *