FOTO ÎPS Teofan a slujit, astăzi, la o mănăstire din Botoșani. Credincioșii au mers să primească binecuvântare

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înalt Prea Sfințitul Teofan, a oficiat, luni, Sfânta Liturghie de Rusalii la una dintre cele mai importante mănăstiri din Botoșani. El a fost prezent pentru săvârșirea, alături de un sobor de preoți, a slujbei religioase de la Mănăstirea Guranda. Sute de credincioși au participat la ceremonia religioasă.

ÎPS Teofan a înnoptat în Botoșani, după ce duminică după-amiază a sfințit casa socială din parohia „Acoperământul Maicii Domnului” din satul Doina- comuna Răuseni.

Importanța Rusaliilor

Creştinii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc Rusaliile 2023 luni, pe data de 5 iunie. Cincizecimea sau Pogorârarea Sfantului Duh, după cum mai este denumită, este una dintre cele mai vechi sărbători creștine, alături de cea a Paștilor.

De Rusalii, enoriașii își amintesc că Duhul Sfânt a venit în lume şi s-a pogorât peste Sfinţii Apostoli, iar la Ierusalim s-a întemeiat Biserica lui Hristos. Anul acesta, românii care lucrează la stat se bucură de o mini-vacanță de Rusalii, pentru că se face punte între zilele libere legal 1 iunie – Ziua Copilului, și 5 iunie – Rusalii.

Semnificația biblică a Pogorârii Duhului Sfânt

Duhul Sfânt s-a pogorât peste Sfinţii Apostoli duminică dimineaţa, în ziua Cincizecimii, în chip de limbi de foc, nu în chip de porumbel ca la Botezul Domnului, spune arhimandritul Ilie Cleopa. Venirea Sfântului Duh peste Apostoli, care se găseau în foişorul Cinei de Taină, de pe muntele Sion, este descrisă astfel: „Când a sosit ziua Cincizecimii, erau toţi împreună în acelaşi loc. Şi din cer, fără de veste, s-a făcut un vuiet, ca de suflare de vânt ce vine repede, şi a umplut toată casa unde şedeau ei. Şi li s-au arătat, împărţite, limbi ca de foc şi au şezut pe fiecare dintre ei. Şi s-au umplut toţi de Duhul Sfânt şi au început să vorbească în alte limbi, precum le dădea lor Duhul a grăi (…) Şi toţi erau uimiţi şi nu se dumireau, zicând unul către altul: Ce va să fie aceasta?” (Fapte 2, 1-13). E totodată sărbătoarea întemeierii Bisericii creştine, căci în aceeaşi zi, în urmă cuvântării însufleţite a Sfântului Apostol Petru, s-au convertit la creştinism circa 3.000 de suflete, care au alcătuit cea dintâi comunitate creştină din Ierusalim (Fapte II, 41), nucleul Bisericii de mai târziu. Duhul Sfânt, a treia persoană a Sfintei Treimi (dogma despre Treimea dumnezeirii este fundamentală şi are implicaţii asupra întregii învăţături creştine), care a fost dăruit comunităţii apostolice primare, a înzestrat Biserica cu tot ceea ce era necesar organismului creştin: propovăduirea Evangheliei, Sfintele Tainele, harismele, diaconia. Existenţa istorică şi orice acţiune sacramentală a Bisericii depind acum de invocarea Duhului Sfânt. După ce Sfinţii Apostoli au primit Duhul Sfânt, trăgând sorţi, s-au dus în toate părţile pământului să vestească Evanghelia mântuirii şi credinţa în Iisus Hristos, începând de la Ierusalim. Iar prin Sfinţii Apostoli, Duhul Sfânt a fost transmis în lume tuturor celor ce cred în Hristos, prin Sfintele Taine ce se săvârşesc în Biserică de către preoţi şi episcopi. Semnificaţia Cincizecimii constă în aceea că de acum Duhul Sfânt pătrunde definitiv în istorie neexistând timp şi spaţiu fără prezenţa personală, venirea reală şi lucrarea efectivă a lui Dumnezeu. Întrucât Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh sunt într-o legătură nemijlocită, lunea de după duminica Rusaliilor este consacrată proslăvirii Sfintei Treimi.

Învățătoarea din Botoșani, care seară de seară citește cu copiii povestea de la ora 20.00

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *