Veste bună pentru angajații din România. Să dă o nouă zi liberă după minivacanţa de Rusalii

Foto: playtech.ro

Veste bună pentru angajații din România, după minivacanța de Rusalii. Potrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere, angajații de la noi din țară, atât de la stat cât și din mediul privat, vor putea beneficia de o nouă zi liberă. Un nou proiect de lege aflat în dezbatere aduce vești bune pentru salariații de la noi din țară. Potrivit documentului, orice angajat, indiferent că lucrează la stat sau la privat, va putea beneficia de o nouă zi liberă, la cerere, pentru efectuarea cursurilor de prim-ajutor, scrie playtech.ro.

Sunt acceptate cursurile de prim-ajutor organizate de instituțiile statului, de cei de la ISU, dar și asociațiile și organizațiile nonguvernamentale sau orice altă entitate specializată și autorizată.

„Salariații vor putea urma cursurile de prim ajutor la „instituţiile, asociaţiile, organizaţiile neguvernamentale sau persoanele juridice autorizate şi/ sau competente, potrivit legii, să organizeze şi desfăşoare aceste cursuri”, după cum apare în document.

Conform proiectului depus în Parlament de deputatul USR Alin Apostol, ziua liberă va fi plătită angajatului, dar angajatorul o va putea recupera de la stat, prin scăderea pe impozitul pe venit datorat în acea perioadă.

„70.000 de români mor anual pentru că nu primesc la timp primul ajutor. Am gândit un mecanism prin care nici să nu obligăm, nici să nu împovărăm angajatorii.

Îi încurajăm pe cei care vor să urmeze cursuri de prim ajutor astfel încât, în situația producerii unor incidente, să poată ajuta pe cei în nevoie”, precizează Alin Apostol.

Pentru a putea fi pus în aplicare, proiectul de lege depus de Apostol trebuie să fie adoptat de Parlament, promulgat de președintele țării și apoi publicat în Monitorul Oficial.

Până la finalul anului 2023, angajații din România vor mai avea încă cinci zile, potrivit Codului Muncii:

  • 15 august – Adormirea Maicii Domnului,
  • 30 noiembrie – Sfântul Andrei,
  • 1 decembrie – Ziua Națională a României,
  • 25 – 26 decembrie – cele două zile de sărbătoarea de Crăciun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *