FOTO Un reputat preot din Botoșani s-a pensionat după 50 de ani de slujire. Drumul dintr-un sătuc din județ, la New York

Un reputat preot din județul Botoșani se pensionează după 50 de ani de slujire. Este omul pentru care iubirea față de Dumnezeu și față de oameni l-a făcut să slujească cu smerenie și bucurie atât într-un sătuc din județ, cât și într-unul dintre cele mai importante orașe ale lumii: New York. Părintele Theodor Damian, căci despre el este vorba, a slujit ultimii 30 de ani în New York, acolo unde a fondat o parohie.

Duminică, 28 mai, în Parohia ortodoxă română „Sfintii Apostoli Petru și Pavel” din Astoria, New York, SUA, au avut loc evenimente importante în viața părintelui prof. univ. dr. Theodor Damian, fondatorul acestei parohii. În prezenta consiliului parohial, al carui presedinte este doctorul Napoleon Savescu, a unui numar mare de credinciosi si in fruntea unui sobor de preoti, IPS Mitropolit Nicolae a savarsit Sfanta Liturghie ca multumire pentru toate.

A fost protopop la Dorohoi

Pr.Prof.univ. Dr. Theodor Damian s-a nascut la 28 decembrie 1951, la Botosani, din parintii Gheorghe si Dora. A urmat Seminarul Teologic de la M-rea Neamt, apoi Institutul Teologic Bucuresti. A primit preotia pe seama parohiei Ibanesti, județul Botosani, acolo unde a fost foarte iubit de credincioși.

Ajunge Protopop la Dorohoi, urmează studii ecumenice si doctorale la Bossey si Lausanne, Elvetia, apoi, din motive intemeiate, cu binecuvantarea IPS Mitropolit Antonie Plamadeala al Ardealului ajunge preot la Catedrala din Sibiu si tehnoredactor la ziarul “Telegraful roman”.

In 1988, preotul botoșănean obtine o bursa de studii – master la Princeton Theological Seminary, New Jersey, SUA, iar in 1993 va infiinta parohia ortodoxa romana “Sfintii Apostoli Petru si Pavel” din New York.

A zidit biserici în sufletele credincioșilor

Paralel cu slujirea la sfantul Altar, s-a dedicat studiului teologic obtinand titlu de: Doctor in Teologie la Fordham University, New York,1993 si Doctor in Teologie la Universitatea Bucureşti, Facultatea de Teologie,1999.

In cei 50 de ani de preotie si 30 de ani de slujire la New York, a cautat cu timp si fara timp si a reusit sa zideasca biserici in sufletele multor credinciosi care l-au urmat la Liturghie si carora le-a impartasit cuvantul din Sf. Evanghelie.

Vrednica de amintit este activitatea carturareasca si cea de profesor emerit de filosofie, etica si sociologie de la Metropolitan College din New York. A publicat peste 40 de volume de teologie, etica, critica literara, poezie, comentariu literar, aprox. 1000 de studii, eseuri, recenzii si articole in periodice si volume din Romania si strainatate.

A participat cu prezentari de lucrari la peste 100 congrese internationale si a primit o serie de distinctii aparte care merita amintite: titlul de cetatean de onoare al municipiului Botosani, 2002; Doctor Honoris Causas din partea Universitatii Biorerra, Bucureşti,2017; Premiul Queens Ambassador A Wards, oferit de catre Times Ledger Newspapers, 2017; Ordinul “ Sfantul Cuvios Ioan Iacob de la Neamt, Noul Hozevit” din partea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, 2021.

A primit distincția „Ștefan cel Mare și Sfânt”

Ajuns la vârsta de 72 de ani, părintele a hotărât să iasă la pensie și să trăiască mai departe alături de preoteasa Claudia, de copiii si nepotii sai. Preotul a primit numeroase felicitari, elogii si daruri de la enoriasi, dar si din partea IPS Mitropolit Nicolae, care i-a oferit medalia si Distinctia “Stefan cel Mare si Sfant”. Pentru merite deosebite, preoteasa Claudia a primit cea mai inalta distinctie pentru mireni “Crucea patriarhala”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *