Preotul Theodor Damian, din Statele Unite, prezent la reuniunea poetica din localitatea Hanesti

Zeci de poeti din intreaga tara, dar si din strainatate au participat, simbata, la cea de-a XIX-a editie a Sezatorilor iernii. La eveniment a luat parte si liderul comunitatii ortodoxe romane din New York, preotul Theodor Damian. "Sezatorile iernii" au fost organizate in comun de Primaria din Hanesti si Centrul judetean pentru conservarea si promovarea culturii traditionale din Botosani si au ca scop promovarea culturii in general si a poeziei in special in comunitatile rurale. Cel care s-a ocupat de aceasta actiune este nimeni altul decit Artemisa Damian, profesor la Scoala din Hanesti, insa este in acelasi timp si consilier local, sotia preotul din sat, Gavril Damian, dar si sora preotului Theodor Damian.

"Pot sa ma laud cu trei astfel de sezatori organizate pina acum. Este o sezatoare propriu-zisa, prin prezenta mare a oamenilor. Oamenii fac parte din noi si noi dintre ei", a afirmat Artemisa Damian.

sezatorile_iernii_019_498.jpg

Printre numerosii poeti romani participati la eveniment s-a numarat si liderul comunitatii ortodoxe romane din New york, preotul Theodor Damian. El a revenit la Hanesti, locul unde a inceput, in urma cu peste 20 de ani, viata de preot. El considera ca Hanesti este localitatea care l-a format ca preot si sustine ca nu poate uita niciodata oamenii din acest sat.

"Hanestenii sunt oamenii care m-au crescut, cu toate ca eu am fost duhovnicul lor. Ei reprezinta pentru mine acasa. Poezia izvoraste din Botosani, din spatiul pe care il numim acasa si fara de care nu putem fi noi insine", a afirmat pretoul Damian.

sezatorile_iernii_010_498.jpg

Pentru poetii participanti, "Sezatorile iernii" constituie cel mai important eveniment cultural de masa. Ei sustin necesitatea unei comunicari directe cu publicul al carui acces la carte este restrins de posibilitatile materiale. La eveniment au fost invitati sa participe scriitorii Ioan Git-Deac, Valeriu Stancu, Cassian Maria Spiridon, Adrian Alui Gheorghe, Mircea A. Deaconu, Gellu Dorian, Dumitru Tiganiuc, Lucian Alecsa, Vlad Scutelnicu, Nicolae Corlat, Petru Pirvescu, Dumitru Necsanu, Constantin Mojescu, Vasile Iftime, Cezar Florescu, Cristina Prisacariu- Soptelea si Georgica Manole.

"Mesajul pe care il transmitem publicului din satele in care mergem este unul de a constientiza ca fenomenul cultural trebuie pastrat mereu viu, traditia trebuie adusa mereu in fata si mai ales de a nu uita ca avem datorii fata de inaintasi si fata de cei care vin dupa noi", a afirmat poetul Gellu Dorian, coorganizator al evenimentului.

Sezatorile iernii de la Hanesti s-au incheiat cu un spectaciol de muzica si dans popular sustinut de membrii formatiei Datina din Botosani.

sezatorile_iernii_025_498.jpg