Cinci bărbați din Botoșani au bătut cu bestialitate un agent de pază de la un club. Agresorii și-au aflat pedepsele

Cinci bărbați din Botoșani, care au bătut cu bestialitate un agent de pază de la un club din orașul Flămânzi, au fost condamnați, joi, de magistrații de la Tribunalul Botoşani. Doi dintre ei au primit pedepse cu executare, iar alți trei au primit închisoare cu suspendare.

Astfe, Petru Nigel, în vârstă de 43 de ani, şi a Petru Denis Chiriac., în vârstă de 23 de ani, au fost condamnați la câte trei ani, patru luni și 20 de zile de închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de  „tentativă de omor” şi „tulburarea ordinii şi liniştii publice”.

De asemenea, Costel Ciolac, în vârstă de 33 de ani, și Nicu Mihai Chiriac, în vârstă de 25 de ani, ambii din comuna Coşula, au primit câte șase luni și 20 de zile de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunilor de  „lovire sau alte violenţe” şi „tulburarea ordinii şi liniştii publice”, iar Costel Aurel Bejan., în vârstă de 34 de ani, a fost condamnat la două luni și 20 de zile de închisoare sub supraveghere pentru săvârşirea infracţiunilor de  „lovire sau alte violenţe” şi „tulburarea ordinii şi liniştii publice”.

Cei cinci au fost condamnați în primă instanță.

Pe 17 aprilie 2022, în jurul orei 01.00, s-au deplasat la un club din oraşul Flămânzi, Petru Nigel având asupra sa un topor, iar Nicu Mihai Chiriac şi Costel Aurel Bejan având două obiecte contondente alungite. În momentul în care agentul de pază le-a interzis accesul în local şi a intrat în interior, Costel Ciolac l-a prins şi l-a doborât la pământ, după care toţi l-au lovit cu pumnii şi picioarele. Totodată, Petru Nigel l-a lovit în partea superioară a corpului cu toporul, iar Petru Denis Chiriac l-a lovit cu obiectul alungit şi l-a călcat de mai multe ori cu piciorul.

Solutia pe scurt:

I. Condamnă pe inculpatul NIGEL PETRU: – pentru săvârșirea infrac?iunii de tentativă la omor, prev. și ped. de art. 32 raportat la art. 188 alin. 1 și 2 Cod penal, cu aplicarea art. 77 lit. a, art. 374 alin. 4, 396 alin. 10 Cod procedură penală la pedeapsa de 3 (trei) ani și 4 (patru) luni închisoare și pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 lit. a ?i b Cod penal, pe o durată de 2 (doi) ani; – pentru săvârșirea infracțiunii de tulburarea ordinii și liniștii publice prev. și ped. de art. 371 Cod penal cu aplicarea art. 77 lit. a Cod penal, cu aplicarea art. 374 alin. 4, 396 alin. 10 Cod procedură penală la pedeapsa de 2 (două) luni închisoare. În temeiul art. 38 alin. 1 Cod penal, 39 alin. 1 lit. b şi art. 45 alin. 1 Cod penal, aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 3 (trei) ani şi 4 (patru) luni închisoare sporită cu o treime din cealaltă pedeapsă, inculpatul urmând a executa pedeapsa rezultantă de 3 (trei) ani 4 (patru) luni şi 20 (douăzeci) de zile închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 lit. a li b pe o durată de 2 (doi) ani. Pe durata şi în condiţiile prev. de art. 65 Cod penal, interzice inculpatului drepturile prevăzute de art. 66 lit. a şi b Cod penal, ca pedeapsă accesorie.

În temeiul art. 72 alin. 1 Cod penal deduce din pedeapsă durata reţinerii, arestului preventiv şi a arestului la domiciliu de la data de 20.04.2022 la 12.02.2023. În temeiul art. 399 alin. 1 Cod procedură penală menţine măsura controlului judiciar luată faţă de inculpat prin încheierea nr. 8 din 10.02.2023 a Tribunalului Botoşani. În temeiul art. 7 din Legea nr. 76/2008, dispune ca, după rămânerea definitivă a prezentei hotărâri, să se procedeze la prelevarea de probe biologice de la inculpat, în vederea introducerii profilurilor genetice în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare.

II. Condamnă pe inculpatul CHIRIAC PETRU–DENIS: – pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă la omor, prev. și ped. de art. 32 raportat la art. 188 alin. 1 și 2 Cod penal, cu aplicarea art. 77 lit. a, art. 374 alin. 4, 396 alin. 10 Cod procedură penală la pedeapsa de 3 (trei) ani și 4 (patru) luni închisoare și pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 lit. a și b Cod penal, pe o durată de 2 (doi) ani; – pentru săvârșirea infracțiunii de tulburarea ordinii și liniștii publice prev. și ped. de art. 371 Cod penal cu aplicarea art. 77 lit. a Cod penal, cu aplicarea art. 374 alin. 4, 396 alin. 10 Cod procedură penală la pedeapsa de 2 (două) luni închisoare. În temeiul art. 38 alin. 1 Cod penal, 39 alin. 1 lit. b şi art. 45 alin. 1 Cod penal, aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 3 (trei) ani şi 4 (patru) luni închisoare sporită cu o treime din cealaltă pedeapsă, inculpatul urmând a executa pedeapsa rezultantă de 3 (trei) ani 4 (patru) luni şi 20 (douăzeci) de zile închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 lit. a li b pe o durată de 2 (doi) ani. Pe durata şi în condiţiile prev. de art. 65 Cod penal, interzice inculpatului drepturile prevăzute de art. 66 lit. a şi b Cod penal, ca pedeapsă accesorie.

În temeiul art. 72 alin. 1 Cod penal deduce din pedeapsă durata arestului preventiv şi a arestului la domiciliu de la data de 24.04.2022 la 12.02.2023. În temeiul art. 399 alin. 1 Cod procedură penală menţine măsura controlului judiciar luată faţă de inculpat prin încheierea nr. 8 din 10.02.2023 a Tribunalului Botoşani. În temeiul art. 7 din Legea nr. 76/2008, dispune ca, după rămânerea definitivă a prezentei hotărâri, să se procedeze la prelevarea de probe biologice de la inculpat, în vederea introducerii profilurilor genetice în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare.

III. Condamnă pe fiecare dintre inculpaţii CIOLAC COSTEL şi CHIRIAC NICOLAE-MIHAI, pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe prev. şi ped. de art. 193 alin. 2 Cod penal, cu aplicarea art. 77 lit. a Cod penal, art. 374 alin. 4, 396 alin. 10 Cod procedură penală la câte o pedeapsă de 6 (şase) luni închisoare şi câte o pedeapsă complementară constând în interzicerea drepturilor prevăzute de art. 66 lit. a li b Cod penal pe o durată de 1 (un) an. – pentru săvârşirea infracţiunii de tulburarea ordinii şi liniştii publice prev. şi ped.de art. 371 Cod penal cu aplicarea art. 77 lit. a Cod penal, art. 374 alin. 4, 396 alin. 10 Cod procedură penală la câte o pedeapsă de 2 (două) luni închisoare.

În temeiul art. 38 alin. 1 Cod penal, 39 alin. 1 lit. b Cod penal şi art. 45 alin. 1 Cod penal aplică inculpaţilor pedeapsa cea mai grea de 6 luni închisoare sporită cu o treime din cealaltă pedeapsă aplicată prin prezenta, inculpaţii urmând a executa câte o pedeapsă rezultantă de 6 (şase) luni şi 20 (douăzeci) de zile închisoare şi câte o pedeapsă complementară constând în interzicerea drepturilor prevăzute de art. 66 lit. a şi b Cod penal pe o durată de 1 (un) an. Pe durata şi în condiţiile prevăzute de art. 65 Cod penal interzice inculpaţilor drepturile prevăzute de art. 66 lit. a şi b Cod penal, ca şi pedeapsă accesorie. În baza art. 91 Cod penal dispune suspendarea condiţionată sub supraveghere a executării pedepselor stabilite pentru inculpaţii Ciolac Costel şi Chiriac Nicolae-Mihai. În temeiul art. 92 Cod penal stabileşte un termen de încercare de 2 (doi) ani. În baza art. 93 alin. 1 Cod penal obligă inculpaţii Ciolac Costel şi Chiriac Nicolae-Mihai la respectarea următoarelor măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de probaţiune, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În temeiul art. 93 alin.2 Cod penal, pe durata termenului de încercare inculpaţii Ciolac Costel şi Chiriac Nicolae-Mihai au obligaţia să frecventeze programele de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate apreciate ca adecvate de către Serviciul de probaţiune. În baza art. 93 alin. 3 Cod penal stabileşte ca inculpaţii Ciolac Costel şi Chiriac Nicolae-Mihai să presteze timp de 60 de zile o activitate neremunerată în cadrul Primăriei municipiului Botoşani sau Primăriei comunei Coşula, jud. Botoşani, programul de executare al acestei activităţi va fi stabilit de către Serviciul de Probaţiune Botoşani. În temeiul art. 91 alin. 4 Cod penal atrage atenţia fiecăruia dintre cei doi inculpaţi asupra dispoziţiilor art. 96 Cod penal ce reglementează revocarea beneficiului suspendării executării pedepsei sub supraveghere în cazul nerespectării, cu rea-credinţă, a măsurilor de supraveghere, în cazul neexecutării, cu rea-credinţă, a obligaţiilor impuse şi în cazul săvârşirii de noi infracţiuni pe parcursul termenului de supraveghere, consecinţa fiind executarea pedepsei în regim de detenţie.

IV. Condamnă pe inculpatul BEJAN COSTEL-AUREL, – pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe prev. şi ped. de art. 193 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 77 lit. a Cod penal, art. 374 alin. 4, art. 396 alin. 10 Cod procedură penală, la pedeapsa de 2 (două) luni închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 lit. a li b Cod penal, pe o durată de 1 (un) an, – pentru săvârşirea infracţiunii de tulburarea ordinii şi liniştii publice prev. şi ped.de art. 371 Cod penal cu aplicarea art. 77 lit. a Cod penal, cu aplicarea art. 374 alin. 4, 396 alin. 10 Cod procedură penală, la pedeapsa de 2 (două) luni închisoare.

În temeiul art. 38 alin. 1, 39 alin. 1 lit. b Cod penal şi art. 45 alin. 1 Cod penal aplică inculpatului pedeapsa de 2 luni închisoare sporită cu o treime din cealaltă pedeapsă aplicată prin prezenta, inculpatul Bejan Costel-Aurel urmând a executa pedeapsa rezultantă de 2 (două) luni şi 20 (douăzeci) de zile închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii dreptului prevăzut de art. 66 lit. a şi b Cod penal pe o durată de 1 (un) an. În baza art. 91 Cod penal dispune suspendarea condiţionată sub supraveghere a executării pedepselor stabilite pentru inculpatul Bejan Costel-Aurel. În temeiul art. 92 Cod penal stabileşte un termen de încercare de 2 (doi) ani. În baza art. 93 alin. 1 Cod penal obligă inculpatul Bejan Costel-Aurel la respectarea următoarelor măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de probaţiune, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În temeiul art. 93 alin.2 Cod penal, pe durata termenului de încercare inculpatul Bejan Costel-Aurel are obligaţia să frecventeze programele de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate apreciate ca adecvate de către Serviciul de probaţiune. În baza art. 93 alin. 3 Cod penal stabileşte ca inculpatul Bejan Costel-Aurel să presteze timp de 60 de zile o activitate neremunerată în cadrul Primăriei municipiului Botoşani sau Primăriei comunei Coşula, jud. Botoşani, programul de executare al acestei activităţi va fi stabilit de către Serviciul de Probaţiune Botoşani. În temeiul art. 91 alin. 4 Cod penal atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 Cod penal ce reglementează revocarea beneficiului suspendării executării pedepsei sub supraveghere în cazul nerespectării, cu rea-credinţă, a măsurilor de supraveghere, în cazul neexecutării, cu rea-credinţă, a obligaţiilor impuse şi în cazul săvârşirii de noi infracţiuni pe parcursul termenului de supraveghere, consecinţa fiind executarea pedepsei în regim de detenţie.

V. Constată că inculpatul Nigel Petru a plătit părţii civile Alexa Ioan suma de 5000 euro, astfel încât partea civilă nu mai are pretenţii civile de la acest inculpat. Admite, în parte, acţiunea civilă alăturată procesului penal de către partea civilă Alexa Ioan şi obligă, în solidar, inculpaţii Chiriac Petru-Denis, Ciolac Costel, Chiriac Nicolae-Mihai şi Bejan Costel-Aurel să plătească părţii civile suma de 50.000 lei, cu titlu de daune morale, respingând restul pretenţiilor civile formulate, ca nefondate. Respinge, ca fiind rămasă fără obiect, acţiunea civilă alăturată procesului penal de către partea civilă Serviciul Judeţean de Ambulanţă Botoşani, inculpatul Nigel Petru achitând suma de 396,42 lei reprezentând contravaloarea transportului şi asistenţei medicale acordate persoanei vătămate Alexa Ioan pe data de 17.04.2022. Admite în parte acţiunea civilă alăturată procesului penal de către partea civilă Spitalul Judeţean de Urgenţă Mavromati Botoşani şi obligă, în solidar, inculpaţii Nigel Petru, Chiriac Petru-Denis, Ciolac Costel, Chiriac Nicolae-Mihai şi Bejan Costel-Aurel să plătească părţii civile sumele de: – 2059,51 lei, reprezentând cheltuieli făcute cu persoana vătămată Alexa Ioan conform foii de observaţie nr. 17631/2022 plus dobânda legală aferentă acestei sume începând cu data de 01.05.2022 şi până la momentul plăţii efective; – 164,19 lei, reprezentând cheltuieli efectuate cu persoana vătămată Alexa Ioan, conform fişei de examinare nr. 17419/23.04.2022 plus dobânda legală aferentă acestei sume începând cu data de 23.04.2022 şi până în momentul plăţii efective; – 526,39 reprezentând cheltuieli efective cu persoana vătămată Alexa Ioan conform fişei de examinare nr. 16690/18.04.2022 plus dobânda legală aferentă acestei sume, începând cu data de 18.04.2022 şi până la momentul plăţii efective. Constată că inculpatul Nigel Petru a făcut dovada achitării parţiale a daunelor civile solicitate de părţile civile anterior menţionate prin chitanţa nr. 1000689/03.06.2022 emisă de Spitalul Judeţean de Urgenţă Mavromati (512,02 lei) şi prin chitanţa nr. 000130/07.06.2022 emisă de Serviciul de Ambulanţă Judeţean Botoşani (396,42 lei).

În temeiul art. 276 alin. 1 şi 4 Cod procedură penală obligă pe fiecare dintre cei cinci inculpaţi să plătească părţii civile Alexa Ioan suma de câte 800 lei fiecare, reprezentând contravaloarea onorariului avocatului ales conform chitanţei seria BT nr. 45/06.07.2022 emisă de Cabinet Avocat Bosovici Simona. În temeiul art. 274 alin. 2 Cod penal obligă pe fiecare dintre inculpaţii Nigel Petru şi Chiriac Petru Denis să plătească statului suma de câte 1275 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. În temeiul art. 274 alin. 2 Cod penal obligă pe fiecare dintre inculpaţi Ciolac Costel, Chiriac Nicolae-Mihai şi Bejan Costel-Aurel să plătească statului suma de câte 535 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată azi, 11 mai 2023, prin punerea hotărârii la dispoziţia părţilor şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei, conform art. 405 alin.1 teza finală Cod procedură penală.
Document: Hotarâre  94/2023  11.05.2023

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *