Călugărul din Botoșani care l-a făcut pe noul rege al Marii Britanii să admire creștinismul ortodox. A sprijinit financiar reabilitarea unor mănăstiri ortodoxe

Un călugăr din județul Botoșani l-a făcut pe noul rege al Marii Britanii, Charles, să fie un mare admirator al creștinismului ortodox. Cel care i-a luat locul reginei Elisabeta,  Charles, s-a născut pe 14 noiembrie 1948, la Londra, și este una dintre cele mai cunoscute figuri regale din lume. El a  discutat, la Muntele Athos, cu un călugăr orb, Dionisie Ignat, născut la Vorniceni, în județul Botoșani.

Moștenitorul tronului britanic s-a arătat un susținător al Bisericii Ortodoxe. Imediat după încoronare, Regele Charles al III lea a devenit guvernatorul suprem al Bisericii Anglicane. Ceremonia de la Westminster Abbey a Regelui Charles al III-lea a inclus şi muzică ortodoxă. A fost o dorință a Majestății Sale, care omagiază în acest fel memoria tatălui său, de origine greacă și religie ortodoxă. De altfel, monarhul britanic nu a ascuns niciodată faptul că preţuieşte ortodoxismul. Dovadă că a vizitat multe biserici şi mănăstiri, inclusiv din România.

Prințul Charles a avut o discuție cu călugărul român, Dionisie Ignat în anul 2.000, în a patra zi de Paște. Pentru părintele român era a nouzeci şi una oară când prăznuia Învierea lui Iisus Hristos. Cei doi au stat de vorbă o bună bucată de timp, însă nimeni nu știe ce s-a discutat.

Discuția prințului Charles cu bătrânul Dionisie se pare că l-a atins la suflet pe moștenitorul tronului britanic. La plecare, călugărul român Dionisie a rostit o rugăciune, venită din sufletul acestuia, care l-a marcat definitiv pe prințul Charles.

„Doamne, Dumnezeule a toată făptura, binecuvântează-l pe Charles, superior al Marii Britanii, care conduce un popor atât de numeros, cu sănătate şi înţelepciunea Ta, ca să conducă spre pacea a toată lumea, că aşa vom cânta şi noi ca îngerii care au cântat la naşterea Ta: «Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni binevoire”, a rostit părintele Dionisie Ignat, potrivit stirilekanald.ro.

Dionisie Ignat, născut la Vorniceni

Părintele Dionisie Ignat s-a născut la 22 septembrie 1909 în comuna Vorniceni (județul Botoșani), într-o familie de țărani cu 8 copii, băieți și fete, dintre care cel mai mare, Gheorghe, a fost și el călugăr sub numele Ghimnazie. Părinții lui, Ioan și Casandra Ignat, i-au dat la botez numele de Dumitru. Era cel mai mic dintre cei opt copii.

Dimitrie (viitorul Dionisie), plin de dorință arzătoare pentru viața monastică, l-a urmat pe fratele său mai mare, monahul Ghimnazie (Gheorghe în lume) la Schitul Măgura în 1923, pe când era în vârstă de numai 14 ani. Starețul schitului a decis să-l accepte, în ciuda vârstei lui, dar în același timp să-l trimită la școală. Astfel că, timp de doi ani, Dimitrie a învățat la Școala Profesională din Târgu Ocna și vizita Schitul cât putea de des. În 1926, când Moldova a fost tulburată de schimbarea calendarului, pleacă la Muntele Athos, unde nu va mai iesi niciodata pana in 2004 cand se muta la Domnul.

Monarhul britanic a fost de multe ori în pelerinaj la mănăstirile din Suceava. Așa l-a cunoscut și părintele Viorel Ioan Vârlan.

pr. dr. Viorel Ioan Vârlan, preot paroh al Ansamblului Arhitectural În Memoriam Suceava: A venit pentru trei zile, să viziteze mănăstirea, a mers 12 km pe jos între Suceava și Sucevița și a manifestat dorința să se intâlneasaca cu IPS Pimen. A venit, a dat mâna cu fiecare, pe mine m-a întrebat unde sunteți preot, înaltul i-a spus că voi construi un memorial pemtru cei care au murit în închisorile comuniste. Ce impresie? Modestie pe care am văzut-o și la regele Mihai. Vorbește cu fiecare,  de-o delicatețe și finețe…

Regele Charles a fost membru de onoare al Fundaţiei „Prietenii Muntelui Athos”, din Regatul Unit, şi a ajuns la Sfântul Munte de multe ori și a și sprijinit financiar reabilitarea unor mănăstiri ortodoxe.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *