Vine frigul! Temperaturile scad semnificativ de la o zi la alta. Când scăpăm de vremea rece

Meteorologii anunță că vremea se răcește din nou în România, temperaturile scăzând semnificativ de la o zi la alta.Vremea rămâne capricioasă și în perioada următoare, cu alternanțe între căldură și răcoare și contraste regionale. De asemenea, săptămâna viitoare sunt șanse pentru ploi mai însemnate cantitativ, în special în vestul și centrul țării.

Traversăm o perioadă cu dinamică atmosferică activă la nivel continental. În regiunile nordice, aerul încă e rece după lungile luni de iarnă, în timp ce la tropice e tot mai cald datorită soarelui puternic. Masele de aer formate în aceste regiuni se întâlnesc frecvent deasupra zonelor temperate, cum e România, de aceea vremea pare adesea nehotărâtă, scrie meteoradar.ro.

Și weekend-ul acesta va începe cu soare și temperaturi de 18 – 24 de grade, dar duminică se va înnora în mare parte din țară, iar termometrul va arăta doar 10 – 16 grade în nord și nord-est. Local, sunt așteptate și câteva ploi. În vest și sud-vest, vremea se va menține însă destul de caldă, cu maxime de peste 20 de grade.

Răcoare și ploi în mai multe regiuni ale țării

În prima parte a săptămânii viitoare, la est de România se va instala un anticiclon destul de puternic, care va persista până spre sfârșitul săptămânii, în timp ce un areal de presiune mai scăzută va acoperi partea nord-vestică și centrală a Europei. România se va afla chiar între cele două formațiuni barice, de aceea ne putem aștepta la contraste destul de mari între regiuni.

În estul țării, vremea va fi răcoroasă, dar nu sunt anticipate ploi decât pe areale restrânse. La începutul săptămânii, minimele vor fi mai coborâte în unele dimineți, dar ulterior cerul va fi mai noros și temperaturile nu vor mai scădea atât de mult noaptea.

În același timp, în jumătatea vestică a țării sunt prognozate precipitații mai însemnate cantitativ. Conform unor scenarii, cantitățile de apă ar putea atinge chiar până la 30-50 l/mp în unele zone, până la sfârșitul săptămânii. Momentan, însă, nu e clar cât se vor extinde aceste ploi spre est și care regiuni vor fi afectate mai puternic.

O nouă încălzire?

Spre sfârșitul săptămânii viitoare, anticiclonul din est se va retrage treptat, permițând avansul unei mase de aer mai cald. Chiar dacă încălzirea nu va fi una foarte puternică, temperaturile vor crește în toate regiunile, iar local maximele pot să depășească 25 – 26 de grade.

Sursa: observatornews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *