Dacă citești acest articol, probabil că bebelușul tău deja a început să exploreze teritorii noi prin casă. Și, la fel de probabil bucuria ta este imensă, dar și grijile pentru el încep să crească. Pentru un părinte, nu e nimic mai de preț decât siguranța copilului tău și, ca să eviți micile accidente care se pot întâmpla în aceste „explorări”, e bine să apelezi la accesorii care să te ajute în această perioadă a vieții lui.
Pentru interior, poți opta pentru un premergător, care să îl susțină și să îi permită lui bebe să se miște în siguranță singurel prin casă.
Pentru exterior, însă, cea mai bună soluție la care poți apela este un ham bebe. Este cel mai popular accesoriu pentru atunci când copilul tău începe să facă primii pași. Avantajul cel mai mare al unui ham este că îți oferă un control al direcției de deplasare al celui mic, dar și al vitezei. Pentru că, deși sunt mici, e bine să nu subestimăm viteza bebelușilor. Ei încă învață, așa că nu știu să adapteze viteza cu care pornesc. Cu un astfel de accesoriu, te asiguri că îl ții în siguranță și că îi oferi cel mai bun ghidaj.
Pentru că există o mulțime de modele disponibile pe piață, ți-am pregătit un mic ghid, care să te ajute să alegi cel mai bun ham bebe pentru copilul tău.
Un ham bebe este un ansamblu de centuri, construit special să asigure stabilitate micuțului, în timp ce îl ajută să își dezvolte cât mai independent mișcările necesare pentru a merge.
Cele mai comune două tipuri de hamuri sunt cele care se prind de bazin sau de umeri. Ele sunt create pentru vârste și etape diferite. Cel cu prindere de bazin, este potrivit în primele momente când bebe începe „explorarea”. După ce această perioadă a trecut, și bebe a căpătat mai multă stabilitate în picioare, un ham bebe cu prindere de umeri va fi mai potrivit pentru el.
Atunci când cauți un astfel de accesoriu, pe lângă etapa în care se află bebe, e nevoie să iei în calcul încă un detaliu foarte important: greutatea celui mic. Până la vârsta de 12-18 luni, când bebe este mai micuț, poate fi mai potrivit un ham care susține până în 10 kilograme. Dar, există și modele care susțin până la 20 de kilograme, potrivite pentru bebeluși mai „experimentați” deja în arta mersului pe jos.
Un alt aspect căruia este nevoie să îi acorzi atenție este materialul din care este confecționat hamul. Verifică bine totul, de la curele până la catarame. E recomandat ca totul să fie cât mai bine croit, cataramele să fie solide și în zone la care să nu ajungă cel mic, ca să nu cumva să se rănească. Pentru extra confort, poți opta pentru hamuri de bebe ce au burete pe curele, atât în zonele unde se prind pe corpul celui mic, cât și în zona în care îl ții tu, ca părinte, în mână. De asemenea, e bine să verifici materialele și substanțele cu care a fost vopsit hamul, mai ales dacă bebe este predispus la alergii și iritații.
Este perfect normal să alegi un ham care să se încadreze în bugetul tău, dar acordă o mare atenție calității hamului pe care vrei să îl cumperi, ca să nu îi provoci niciun disconfort celui mic. Este un ajutor și pentru tine, și pentru el, creat ca să vă facă această perioadă de dezvoltare a lui mai ușoară și mai frumoasă.
După ce te-ai asigurat că materialele și designul respectă toate nevoile voastre de siguranță, te poți uita și către modele mai creative. Există hamuri cu rucsaci încorporați, care oferă în egală măsură și frumusețe, și utilitate.
Așadar, dacă alegi un astfel de accesoriu, e bine să știi că nu vei găsi unul singur perfect, ci unul potrivit pentru fiecare etapă din viața lui. Sfatul este să o iei pe pași, cam la fel cum face și bebelușul tău.