„Pietrele vii” din Botoșani. Misterul formațiunilor unicat, din județul nostru

Trovanţii sau „pietrele vii” din județul Botoșani sunt formaţiuni geologice unicat fiindcă ar avea în componenţă argile albastre, deosebite de rare. Sunt formaţiuni geologice care se formează prin cimentarea nisipurilor şi a balasturilor, iar acestea tot cresc deoarece apa aduce soluţii de cimentare. O veche legenda spune ca acei oameni care vor lua trovanti vor fi urmariti de ghinion toata viata.

Trovanții de la Cândești

Cu milioane de ani în urmă, natura, din dorința de a-și arăta forța a creat niște pietre care parcă au viață. Acestea se regăsesc și pe teritoriul țării noastre și au fost denumite generic trovanți.

În principiu, trovanții sunt gresii cu o textură mai dură decât a stratului în care se dezvoltă. Tendința lor este de creștere spontană, din centru către periferie, cu o rată de depunere care poate atinge 4-5 cm în 1200 ani.

Apar sub forma unor agregate minerale nodulare, sferoidale, elipsoidale, discoidale, cilindrice sau dendritice cu structură masivă, concentrică sau plană, având dimensiuni de la câțiva milimetri la câțiva metri. Sunt incorect cunoscuți în anumite cercuri sub numele depietre care cresc”. La Botoșani, se regăsesc inclusiv la Cândești, acolo sunt trovanții din râul Siret.

„Trovanții au fascinat dintotdeauna datorită formelor neobișnuite, care par prea regulate ca să fie create de natură și dau impresia că sunt opera omului. De așa surpriză am avut și noi parte când am intrat în curtea Bisericii de lemn Sfântul Dumitru Cândești. Inițial ne pregăteam de vizitarea frumosului lăcaș de cult, dar cele patru formațiuni din curtea bisericii ne-au atras instantaneu privirile”, spune exploratorul Ionuț Haidău.

Dascălul bisericii a povestit că trovanții au fost transporați de pe malurile râului Siret în curtea bisericii pentru un mini-muzeu în aer liber.

Foto: Ionuț Haidău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *