Polițistul care a salvat un botoșănean de la moarte. „Eu așa am învățat de acasă, să am grijă de oameni”

Polițistul care a oprit un botoșănean să se arunce de la etajul VI al Spitalului Județean Botoșani are 29 de ani și se numește Dumitru Mădălin Tărnăuceanu. Născut la Bozieni, un sat de lângă Săveni, el a moștenit dragostea pentru meseria de agent de penitenciar de la unchiul său.

„Unchiul meu a fost polițist de penitenciar, s-a pensionat acum și are doi copii, verișorii mei, care au ales aceeași meserie. De la ei am preluat ideea de a deveni ceea ce sunt astăzi. Eu așa am fost învățat de acasă, să am grijă de oameni, să sar să ajut, nu pot sta cu mâinile în sân, a spus, pentru Mesagerul de Nord, Mădălin.

El a povestit pentru sursa citată că a rămas marcat după incidentul de la spital.

Am ajuns acasă și nu puteam să adorm. Mă tot  gândeam, dacă nu puteam să-l prind și cădea… și-ar fi pierdut viața. Și poate nu știa ce face în acel moment, fiind în sevraj…”, a mărturisit Mădălin.

Incidentul s-a petrecut când, împreună cu un coleg, Ioan Catană, Mădălin supraveghea un deținut la Spitalul Județean Botoșani. La un moment dat, povestește el pentru sursa citată, bărbatul începuse a se comporta violent.

„ Noi, nu-i nici un secret, nu avem voie să ne părăsim postul, dar totuși nu am putut să stau indiferent, așa am fost crescut eu de acasă, am fost învățat în permanență să ajut. Văzusem că asistenta voia să intre să îl salveze pe celălalt pacient și ea nu are decât vreo 50 de kilograme. I-am zis să nu intre pentru că văzusem că avea comportament de om nebun, privirea i se schimbase, era altfel și la față, față de cum îl văzusem înainte. Am încercat să îl iau cu vorba bună și cum deschideam ușa mă invita înăuntru, clar să mă atace. În acest incident, l-am urmărit în fiecare moment și când am văzut că lăsase stativele din mână și a vrut să se arunce, atunci l-am prins si au venit și ceilalți și au ajutat”, a spus Mădălin Tărnăuceanu.

Cum s-a petrecut totul

Scandal monstru făcut, în noaptea de vineri spre sâmbătă, de un bărbat care era internat într-un salon de la Spitalul Județean de Urgență Mavromati din Botoșani. Botoșăneanul a distrus mai multe lucruri și a vrut să se arunce, însă a fost oprit, chiar înainte de a se arunca, de un agent de poliție de la Penitenciarul Botoșani.

Pacientul, în vârstă de 39 de ani, era internat pe Secția de chirurgie, la etajul al șaselea al Spitalului Județean. El avea o afecțiune medicală, iar în jurul orei 24.00 a început să facă scandal pe fondul dependenței de alcool și a intrării în sevraj. A vrut să își scoată perfuzia, iar atunci cadrele medicale de pe secție au vrut să îl imobilizeze. Individul a devenit ultra- recalcitrant și a început să distrugă totul prin salon.

„Când am intrat noi în serviciu chiar ne-a salutat. Părea OK omul. Noi eram într-o rezervă, el era într-un salon lângă. (…) La un moment, el a încercat să își scoată perfuzia. În momentul în care cei de la spital au vrut să îl lege de pat, iar el a devenit agresiv. A luat stativele pe care se țin perfuziile și a început să lovească totul, paturile, ușile. Colegul meu a ieșit pe hol să vadă ce se întâmplă, iar eu am rămas în salon cu deținutul cu care eram”, a declarat, pentru BotosaniNews, unul dintre polițiștii de penitenciar care se păzeau un deținut  și care se aflau în imediata apropiere.

Cadrele medicale au ieșit pe hol și au ținut ușa închisă, pentru ca furia bărbatului să nu iasă din salon. În momentul în care de pe hol s-a auzit un geam spart, cei doi asistenți medicali, o femeie și un bărbat, însoțiți de agentul de la Penitenciar, au intrat în salon. Botoșăneanul se pregătea să se arunce de la etaj, însă a fost imobilizat și apoi încătușat, până la sosirea echipajelor de jandarmi și poliție.

„Când s-a deschis ușa, bărbatul era pe pervaz, cu intenția de a sări. S-au repezit toți trei, l-au prin și l-au tras. Era un tip foarte masiv, de peste 100 de kilograme. Nu putea fi pus jos de un asistent sau o asistentă. L-au tras de pe geam pe primul pat de lângă geam, l-au imobilizat acolo, a venit colegul, i-am dat cătușele și i-a pus cătușele”, a adăugat agentul de poliție de Penitenciar.

Scandalagiul a fost preluat de o ambulanță și transportat la Secția de psihiatrie a Spitalului Județean.

Interesant este că în salon mai era un pacient care a mers la baie cu câteva minute înainte de a începe scandalul. Când a auzit zgomotele din salon, celălalt bărbat s-a încuiat în baie și nu a mai ieșit până ce nu s-a terminat totul.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *