Statul oferă salarii mai mari cu 50% pentru unii medici de familie. Condiția: să lucreze la sat!

Medicii de familie ar putea avea salarii mai mari chiar și cu 50%! Însă, pentru a beneficia de venituri mai mari, doctorii trebuie să meargă să profeseze în localitățile unde nu există medic de familie.

Asta în condițiile în care peste 2.000 de posturi sunt neocupate, iar cele mai recente date statistice arată că în ultimii ani 4.000 de doctori de familie au plecat în străinătate pentru salarii și condiții mai bune de muncă.

Potrivit contractului cadru pus în transparență de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, specialiștii care aleg să se stabilească într-un sat în care există deja medic, dar e nevoie de personal medical suplimentar, vor încasa timp de cel puțin 6 luni cu 50% mai mult decât cei de la oraș. Însă, dacă aleg să profeseze într-o localitate unde nu există niciun medic de familie, atunci vor primi un venit cu 100% mai mare.

Modificările vin în condițiile în care România se confruntă cu o criză acută de medici de familie. Potrivit ultimelor statistici, sunt peste 400 de localități fără doctor, iar aproape jumătate dintre medicii de familie din sistem sunt aproape de vârsta pensionării.

Daniel Coriu, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, a declarat, pentru Realitatea Plus: „ În 10-15 ani nu vom mai avea medici de familie. Trebuie să vedem care sunt problemele, de ce medicina de familie nu este atractivă. În primul rând birocratizarea excesivă, pe de altă parte este presiunea financiară”

Spre exemplu, una dintre cele mai afectate localități de lipsa unui medic de familie este Adăşeni, din Botoșani. Cei peste 1.300 de locuitori nu au parte de un sfat medical de mai bine de un deceniu.

„De mult nu mai avem medic, tare e greu. Suntem bătrâni, nu avem cu ce ajunge acolo. O mașină îți ia un milion. Din pensie plătim și medicamente, lumina, câte și mai câte,” a spus o localnică reporterilor.

Medicina de familie a ajuns în ultimii ani, ușor dar sigur, specialitatea medicală cu cel mai mare deficit de medici din România. 4.000 de specialiști au plecat din țară în ultimii ani.

Sursa: Realitatea.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *