Ce sunt întrerupătoarele cap scară și ce beneficii au

Un întrerupător cap scară este un dispozitiv electric al cărui scop este de a controla iluminatul din două puncte diferite. Se numește întrerupător cap scară deoarece este utilizat în mod obișnuit în aceste spații, însă este compatibil cu alte locuri în care este necesar controlul luminii: holurile lungi, de exemplu.

Cele două funcții de bază ale sale, de pornire și de oprire, sunt cele care îi permit să funcționeze eficient.

De la crearea lor și până în prezent, ele ne-au ușurat viața, deoarece ne permit să aprindem sau să stingem lumina dintr-un bec cu ușurință și rapiditate, iar datorită noilor inovații tehnologice, aprinderea sau stingerea poate fi programată pentru a se face automat.

 

Cum funcționează un întrerupător cap scară?

 

În prezent, întrerupătorul capscară funcționează în funcție de modelul pe care îl folosim în sistemul nostru, deoarece există diferite tipuri de întrerupătoare.

 

În cazul întrerupătoarelor vechi, acestea funcționează cu ajutorul unui pendul.

 

Cele electromagnetice funcționează cu ajutorul unui servomotor care activează un mecanism asemănător cu cel al unui ceas, iar cele electronice, care sunt cele mai moderne, funcționează cu ajutorul unui circuit integrat, alcătuit dintr-un releu.

 

În cazul celor mai recente tipuri, întrerupătorul cap scară poate fi adaptat la două configurații diferite de cabluri.

 

În ceea ce privește întrerupătoarele cap scară automate, acestea sunt programate printr-un sistem pentru a-și efectua operațiunile.

 

Caracteristici generale ale unui întrerupător cap scară:

 

– Are nevoie de o sursă de alimentare pentru a funcționa.

– Acestea pot fi amplasate în două puncte diferite

– Sunt construite pentru a rezista la un curent electric maxim care poate fi măsurat în amperi.

– Calculează tensiunea în volți

– Întrerupătoarele cap scară pot fi cu una, două sau trei căi.

– Unele dintre ele necesită un jumper pentru funcționare

– Cele mai multe sunt fabricate din materiale plastice, pentru a preveni coroziunea.

– Ele pot fi instalate cu orice curent electric disponibil, adică nu necesită o tensiune specifică.

– Cele mai recente modele de pe piață funcționează cu un temporizator automat.

 

Tipuri de întrerupătoare

 

Datorită similitudinii lor de funcționare cu întrerupătoarele cap scară, mulți dintre producătorii acestora din urmă folosesc același mecanism ca și primele, motiv pentru care ajung să fie clasificate în același mod.

 

Următoarele sunt tipurile de întrerupătoare care există: întrerupător automat, diferențial, centrifugal, analogic, temporizator, cu recepție anticipată etc.

 

Întrerupător automat: Este integrat într-un sistem sau proces pentru a activa funcționarea acestuia fără intervenție umană.

 

Întrerupător diferențial: Este un element electromagnetic care funcționează cu curent alternativ, care poate fi aplicat atât în zonele rezidențiale, cât și în industrie.

 

Întrerupător centrifugal: După cum îi spune și numele, funcționează cu ajutorul forței centrifuge, activată dintr-un punct de rotație.

 

Întrerupător analogic: Este cunoscut pe piață și sub denumirea de întrerupător bilateral sau poartă de transmisie și are rolul de a permite trecerea sau blocarea unui nivel de semnal de la intrare la ieșire.

 

Întrerupător cu temporizator: Este un echipament compus dintr-un temporizator, care îndeplinește funcția de închidere sau deschidere automată a unui circuit electric pentru un anumit timp.

 

Cum se instalează un întrerupător cap scară?

 

Pentru a efectua procesul de instalare a unui întrerupător, este necesar să urmați următorii pași pentru a evita deteriorarea dispozitivului sau a iluminatului.

 

Primul pas este identificarea punctelor de conectare: De obicei, acestea au 3 căi. Mulți producători identifică legătura cu litera „C” sau cu litera „+”.

 

Dispozitivul electric destinat iluminatului trebuie să fie menținut conectat la polul direct (N) (-), în timp ce celălalt pol va fi legat la conectorul întrerupătorului cap scară.

 

Faza electrică opusă este conectată la conectorul din mijloc al celui de-al doilea întrerupător cap scară.

 

Ambele întrerupătoare sunt conectate între ele, respectând capătul de care aparțin, în mod normal sunt marcate pentru a le identifica, dacă nu, este recomandabil să se facă o diferențiere a fiecăruia.

 

După acest proces, verificați dacă instalarea a fost efectuată, testând de mai multe ori funcția de pornire/oprire.

 

Care sunt avantajele unui întrerupător cap scară?

 

– Cu ajutorul acestor dispozitive putem alege când vrem iluminat și când nu vrem.

– Acestea oferă comoditate și confort

– Sunt ușor de instalat

– Au dimensiuni de la mici la medii, astfel încât nu vor ocupa mult spațiu atunci când sunt instalate.

– Există pe piață o varietate de întrerupătoare cap scarăcu caracteristici particulare reglabile în funcție de cerințele utilizatorilor.

– Un singur contact poate fi conectat fără a fi nevoie de cabluri suplimentare

– Au un cost redus

– Datorită distribuției producătorilor lor, le putem accesa cu ușurință prin intermediul magazinelor fizice sau al magazinelor online.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *