Mii de elevi din Botoşani primesc zilnic câte un sandviş. „Are mai mult succes decât laptele și cornul”

Mii de elevi din judeţul Botoşani se bucură zilnic de beneficiile programului „Masa caldă”, finanţat de Guvern. În acest program sunt incluse doar 450 de unităţi de învăţământ la nivel naţional şi doar şase la nivel judeţean.

În Botoşani, masa este asigurată pentru elevii de la Liceul cu Program Sportiv, cu 840 de beneficiari, Liceul Tehnologic Plopenii Mari din Ungureni, cu 688 de beneficiari, Școala Gimnazială nr 1 Hudești, cu 725 de beneficiari, Școala Gimnazială nr 1 Orășeni Deal din comuna Curtești: 265 de beneficiari, Școala Gimnazială nr.1 Ungureni: 300 beneficiari și Școala Gimnazială „Tiberiu Crudu” din Tudora- 539 beneficiari.

Programul prevede că, în anul şcolar 2022- 2023, pe perioada desfăşurării cursurilor, preşcolarilor şi elevilor din aceste unităţi-pilot, li se acordă, zilnic, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată.

Are mai mult succes decât laptele și cornul

În Botoşani, elevilor li se asigură în fiecare un sandviş, care este livrat în fiecare dimineaţă unităţilor de învăţământ. Acest sandviş înlocuieşte laptele şi cornul de care copiii erau parţial mulţumiţi. Practic, mulţi dintre elevi se bucură de alimentele care li se pun la dispoziţie prin intermediul unităţii de învăţământ savurând produsul livrat zilnic.

„Am observat că acest program, în care le oferim sandvișuri și fructe, are mai mult succes decât laptele și cornul”, ne-a spus Tănasă Radu Bogdan, directorul Școlii Orășeni Deal.

Calitatea sanvişurilor, confirmată de directorii de şcoli

Principalul furnizori de şandvişuri în şcoli este societatea comercială Silvester Lanalia SRL Botoşani, cea care a câştigat licitaţiile organizate de primăriile din localităţile în care se află şcolile beneficiare ale programului.

„Pachetele vin, pentru că noi neavând cantină în școală, avem o școală mare cu 640 de elevi, neavând cantină și loc de servire a mesei, am optat legal, conform metodologiei, pentru pachet alimentar. Asta înseamnă sandviș și fruct.  Pachetele vin din 17 ianuarie. (…) Am solicitat prin colegii mei, învățători și profesori, diriginți, cu rugăminte m-am adresat tuturor părinților, dacă sesizează ceva neregularități, ceva ce nu este în regulă cu pachetul să mi se adreseze ca să putem lua legătura cu furnizorul să remediem din timp pentru că ideea noastră nu este nici să facem ceva rău, ci să îmbunătățim, să facem ceva bine. Nu am primit la școală nicio sesizare, nu a venit niciun părinte la școală să se adreseze cu vreo nemulțumire. Pachetele când vin sunt ambalate, sigilate, cu termen de garanție, păstrează specificațiile din contract și din ofertă”, spune directoarea Școlii Spiru Haret din Dorohoi, Paula Gavriliță.

Am început din decembrie, anul trecut, acest program. Noi chiar discutăm cu copiii, îi întrebăm dacă sunt mulțumiți, dacă le place, dacă îl mănâncă. Nimeni nu a spus niciodată că nu e bun sau că are ceva”, ne-a spus Gabriela Agheorghiesei, directorul Școlii „Tiberiu Crudu” din comuna Tudora.

La rândul său, directorul Liceului cu Program Sportiv, Gabriel Hârtie, susţine că sandvişul este bine primit de elevi.

„La lapte şi corn aveam foarte multe propduse care rămâneau în sălile de curs, că elevii nu le mai doreau. Acum, tot ce vine în şcoală se consumă”, a spus Hârtie.

 

 

Lista școlilor din județul Botoșani care au fost incluse în programul „Masa caldă”, în anul școlar 2022- 2023

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *