Un consilier local din Botoșani i-a amenințat cu moartea pe doi agenți de poliție. A fost acuzat de ultraj și a fost condamnat

Un consilier local din județul Botoșani i-a amenințat cu moartea pe doi agenți de poliție, iar pentru asta a fost acuzat de ultraj și a fost condamnat. Este vorba de consilierul local Adrian Sauciuc, din comuna Ungureni, care în urmă cu peste trei ani a proferat injurii și amenințări la adresa a doi polițiști care l-au fost oprit în trafic pe fiul său.

Fapta a fost pe data de la 7 decembrie 2019, în jurul orelor 22.00. La momentul respectiv, fiul consilierului local din Ungureni a fost depistat în trafic pe drumul comunal de pe raza localității de domiciliu, autoturismul acestuia avand inspecția tehnică periodică expirată. Tânărul a sunat la tatăl său, iar Adrian Sauciuc a venit la fața locului și a adresat injurii și amenințări cu moartea agenților de poliție.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Săveni a fost sesizat cu privire la caz, deschizând o anchetă penală pentru săvârșirea a două infracțiuni de ultraj, una din victime fiind șeful de post din comuna Ungureni, iar a doua ajutorul acestuia..

Pe 17 martie 2022, Judecătoria Săveni l-a condamnat pe Adrian Sauciuc la 12 luni închisoare cu suspendare și efectuarea a 60 zile de munca în folosul comunității, dar și la plata a câte 3.000 lei daune morale pentru fiecare agent de poliție.

Atât procurorii, cât și consilierul local au contestat decizia instanței, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Suceava. Judecătorii din Suceava s-au pronunțat definitiv luni în acest dosar. Adrian Sauciuc a primit o pedeapsă mai mică, de opt luni de închisoare cu suspendare, dar și o reducere a valorii daunelor morale pe care trebuie să le achite, de la 3.000 de lei la 2.000 de lei pentru fiecare dintre polițiști.

Angajată a Poştei Române, concediată după dispariţia a peste 140.000 de lei la Drăguşeni

Solutia pe scurt:

În temeiul art. 421 alin. (1) pct. 2 lit. a) din Codul de procedură penală admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Săveni şi de către inculpatul Sauciuc Adrian împotriva Sentinţei penale nr. 59 din 17.03.2022 a Judecătoriei Săveni pronunţată în dosarul nr. 52/297/2021. Desfiinţează, în parte, Sentinţa penală nr. 59 din 17.03.2022 a Judecătoriei Săveni şi, în rejudecare: Descontopeşte şi repune în individualitatea lor pedepsele de câte 9 luni închisoare aplicate de prima instanţă, pentru săvârşirea de către inculpatul Sauciuc Adrian a două infracţiuni de ultraj prevăzute art. 257 alin. 1 şi alin. 4 raportat la art. 206 alin. 1 Cod penal. Reduce cuantumul pedepsei închisorii la care a fost condamnat inculpatul Sauciuc Adrian prin sentinţa penală apelată sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ultraj prevăzută de art. 257 alin. (1) şi (4) raportat la art. 206 alin. 1 Cod penal, persoană vătămată fiind Onofrei Alexandru, de la 9 luni închisoare, la 6 (şase) luni închisoare. Reduce cuantumul pedepsei închisorii la care a fost condamnat inculpatul Sauciuc Adrian prin sentinţa penală apelată sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ultraj prevăzută de art. 257 alin. (1) şi (4) raportat la art. 206 alin. 1 Cod penal, persoană vătămată fiind Pîrvu Mihai, de la 9 luni închisoare, la 6 (şase) luni închisoare. Constată că infracţiunile pentru săvârşirea cărora inculpatul Sauciuc Adrian a fost trimis în judecată au fost săvârşite în concurs, conform art. 38 alin. (2) din Codul penal. În temeiul art. 39 alin. (1) lit. b) din Codul penal, aplică inculpatului Sauciuc Adrian pedeapsa cea mai grea, de 6 luni închisoare, sporită cu o treime din cealaltă pedeapsă aplicată, respectiv 2 luni închisoare, stabilind în final o pedeapsă rezultantă de 8 (opt) luni închisoare.

În temeiul art. 93 alin. (2) lit. b Cod penal, obligă inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarea măsură de supraveghere: b) să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate. Reduce cuantumul daunelor morale la care a fost obligat inculpatul Sauciuc Adrian către partea civilă Onofrei Alexandru de la 3.000 lei la 2.000 lei. Reduce cuantumul daunelor morale la care a fost obligat inculpatul Sauciuc Adrian către partea civilă Pîrvu Mihai de la 3.000 lei la 2.000 lei. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei apelate care nu sunt contrare prezentei decizii. În temeiul art. 275 alin. (3) din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare din apel rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată prin punerea hotărârii la dispoziţia părţilor şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei, conform art. 405 alin. (1) din Codul de procedură penală, astăzi, 13 februarie 2023.
Document: Hotarâre  215/2023  13.02.2023

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *