Se întâmplă la Botoșani: școlile renovate stau închise, din lipsă de școlari. Director: „Numărul de elevi a scăzut constant”

Situaţie incredibilă în mai multe localităţi din ţară. În timp ce mulţi copii învaţă în săli dărăpănate şi au toaleta în curte, în unele zone au fost reabilitate şcoli, cu milioane de euro, dar stau acum închise. În această situație sunt și școli din județul Botoșani, informează Stirile ProTV

Sunt primari care au luat fonduri prin Programul Național de Dezvoltare Locală, sau de la Banca Mondială, şi au investit în unități de învățământ moderne, fără să ţină însă cont şi de numărul şcolarilor.

Şi, odată lucrările încheiate, nu prea mai are cine să meargă la cursuri.

Potrivit datelor provizorii ale ultimului recensământ, în țară sunt în prezent cu aproximativ 115.000 mai puțini copii, faţă de acum 10 ani. O lipsă totală de viziune i-a determinat însă pe unii edili să facă investiții fără viitor. De pildă, în Botoșani, în comună Havârna, un fost primar a cerut bani ca să modernizeze toaletele și acoperișul grădiniței, deși localitatea abia dacă mai avea o mână de preşcolari.

Reporter: Vă amintiți când ați făcut cererea de finanțare?

Gheorghe Jităreanu, fost primar localitatea Havârna: „Nu îmi mai aduc aminte. Știți cum era: fă proiecte, trimite, se aprobă, nu se aprobă!”

Banii au venit prin PNDL, în vara anului 2018. Lucrările s-au încheiat în 2019. Însă grădinița era deja închisă, din cauza numărului prea mic de copii din zonă.

Rodica Baltă, actual primar localitatea Havârna: „De la an la an se observă că o catedră pierdem, pleacă părinții în străinătate, și își iau și copiii, sau nu mai fac.

Reporter: Ultima dată aici câți copii au fost?

Rodica Baltă: „12 preșcolari”.

Tot în judeţul Botoşani, în comuna Gorbănești, mai sunt opt elevi. Şcoala este închisă de doi ani.

Ionuț Melinte, primar comuna Gorbănești: Populația în comuna noastră, din păcate, este în scădere, făcând comparație cu recensământul din 2011. Nu am putut să prevedem acest lucru. Dacă anticipam că se va întâmpla așa, probabil nu se mai construia această școală.”

Şi în Gorj, şcolile din două sate ce aparţin de comuna Arcani au fost modernizate în ultimii ani cu peste 3 milioane de lei, bani alocați prin PNDL. Acum, ambele au obloanele trase. Cea din satul Stroiești a fost închisă chiar la începutul acestui an școlar, pentru că n-au mai fost suficienți elevi.

Au aranjat-o, au aranjat-o de…e păcat, păcat!” (..) „Superfaină, e modernizată, dar stă închisă!”, spun localnicii.

Ciprian Iftimoaie, director Direcția de Statistică Iași: „Numărul de elevi a scăzut constant în ultimii ani, dat fiind că a scăzut și natalitatea, din cauza migrației tinerilor. Multe școli au depus cerere de finanțare și s-au construit școli noi, sau s-au reabilitat, fără fundamentare.S-au inaugurat și ulterior nu au mai avut activitate.”

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, cele mai importante scăderi ale numărului de elevi, în ultimii ani, se înregistrează în Botoșani, Vaslui, Caraș-Severin, Olt și Gorj. Acolo unde unitățile de învățământ nu mai funcţionează, puținii copii au fost repartizaţi în școli din localități învecinate. În privința clădirilor, trebuie să treacă cel puțin trei ani de la închidere, pentru ca edilii să le poată schimba destinația și să le folosească, de exemplu, ca locuințe sociale sau centre de zi.

Sursa: Pro TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *