Cinci botoșăneni au fost prinși muncind „la negru”

Cinci botoșăneni au fost prinși muncind „la negru”, luna trecută, potrivit reprezentanților Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Botoșani. În cursul lunii ianuarie 2023, în domeniul Relaţii de Muncă, au fost efectuate 112 controale la un număr de 112 angajatori, verificându-se totodată și cazurile de muncă nedeclarată.

Inspectorii muncii au găsit mai multe deficienţe, pentru care au fost dispuse 73 de măsuri și, totodată, au fost identificate cinci persoane „prestând activitate fără să aibă incheiate contracte individuale de muncă şi au fost aplicate 5 sancţiuni contravenționale, din care 2 avertismente și 3 amenzi în valoare totală de 101.500 lei”, potrivit sursei citate.

Deși este o formă ilegală, care implică nenumărate riscuri și sancțiuni atât pentru angajați, cât și pentru angajatori, munca la negru e în continuare o practică des întâlnită. În ciuda amenzilor și a controalelor repetate din partea inspectorilor, fenomenul este unul greu de stopat.

Incidența muncii la negru este mai mare în rândul muncitorilor necalificați, persoane care lucrează, de regulă, în domeniul construcțiilor sau în gospodării. Iar dezavantajele unui astfel de sistem sunt semnificative pentru ambele părți implicate (angajați și angajatori deopotrivă).

Au fost în pericol la locul de muncă! Patru botoșăneni nu vor mai putea lucra o vreme

One thought on “Cinci botoșăneni au fost prinși muncind „la negru”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *