„E posibil să avem un cutremur de 7 grade şi în România”. Seismolog INFP, previziuni sumbre

Un cutremur de peste 7 grade nu este exclus să aibă loc şi în România în perioada următoare, a aproximat Mihai Diaconescu, seismolog INFP, marţi, la Antena 3 CNN.

Întrebat dacă ne putem aștepta să se întâmple un astfel de cutremur de peste 7 grade și în România, în perioada următoare, seismologul nu a negat această variantă.

„Eu zic că este posibil să se întâmple. Nu s-a mai produs un cutremur de 7 grade din 1990, când au fost cele două cutremure. Inițial, unul a fost creditat cu 6,9 grade, iar americanii de la USGS îl creditează cu 7,1.

Sunt 32 de ani, deci ar putea să se producă și la noi, mai ales că nu am sesizat ca din 2004 încoace să mai producă un cutremur de 6 grade, de exemplu”, a spus Mihai Diaconescu, seismolog la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).

Specialistul mai precizează că seismele dese şi mici din România, în special din zona seismică Vrancea, nu eliberează din tensiunile acumulate.

„Nu, cutremurele acestea care au avut loc au fost superficiale, undeva în jur de 20 de kilometri ori la noi, cel puțin până acum, cutremurele de peste 7 au fost generate la adâncimi mari, peste 90 de kilometri”, a punctat Mihai Diaconescu, potrivit Antena 3 CNN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *