Patriarhul Teoctist omagiat, astăzi, la Stăuceni, la 108 ani de la nașterea sa

Patriarhul Teoctist este omagiat, marți, în comuna sa natală, Stăuceni, la împlinirea a 108 ani de la nașterea sa. La ora 08.00 a început o slujbă specială la biserica din Victoria, iar de la 10.30, va avea loc slujba parastasului în Tocileni, la Casa Memorială „Teoctist Patriarhul”.

Teoctist, pe numele de mirean Toader Arăpașu, a fost patriarh al Bisericii Ortodoxe Române între anii 1986-2007. Patriarhul Teoctist Arăpașu s-a născut la data de 7 februarie 1915 în satul Tocileni – Botoșani, fiind al zecelea din cei unsprezece copii ai familiei Dumitru și Marghioala Arăpașu .

După finalizarea studiilor primare, liceale și universitare (Facultatea de Teologie din București, pe care a absolvit-o în anul 1945, primind calificativul Magna cum laude), activitatea sa pastorală a început la 16 septembrie 1962, când a fost instalat ca Episcop la Arad (ales la data de 28 iulie ) și unde a păstorit vreme de 10 ani .

Data de 9 octombrie 1977 este data la care părintele Teoctist este în demnitatea de Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Sucevei .

La data de 9 noiembrie 1986 a fost ales, iar la 16 noiembrie a fost întronizat ca Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Ungrovlahiei și Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

Ca patriarh s-a remarcat prin sprijinul pe care l-a acordat teologiei românești. A promovat învățământul religios după 1989, înființând noi seminarii teologice, școli medii de cântăreți bisericești, de pregătire a asistenților sociali, băieți și fete, de restauratori de monumente istorice și a organizat obținerea de burse în străinătate pentru studenții dornici de studiu .

Construită de autorităţile locale, Casa Memorială a vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist Arăpaşu din satul Tocileni, comuna Stăuceni, expune spre vizionare bunuri personale ale fostului ierarh, donate muzeului de Patriarhia Română şi Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, şi este decorată cu obiecte tradiţionale specifice zonei Botoşaniului .

Casa Memorială Teoctist Patriarhul a fost realizată după o fotografie din arhiva personală a familiei Arăpaşu. Construcţia, în stilul specific arhitecturii moldoveneşti, este formată din tindă şi două odăi, prispă şi acoperiş din stuf, şopron pentru unelte agricole şi coşar împletit din nuiele în ogradă.

În cadrul aşezământului sunt expuse mitra, toiagul arhieresc şi veşmintele fostului patriarh, dar şi cărţile scrise de acesta, obiecte ce au aparţinut familiei sale, o bibliotecă cu cele 17 volume de predici, precum şi numeroase medalii, plachete şi distincţii dobândite de patriarh în timpul vieţii.

După 21 ani de păstorire ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Patriarhul Teoctist a trecut la cele veșnice în data de 30 iulie 2007. Trupul neînsuflețit al acestuia a fost depus în Catedrala Patriarhală.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *