Boala periculoasă care atacă albinele din județul Botoșani

O boală periculoasă, rar întâlnită, atacă albinele din județul Botoșani. Directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), Teodor Harabagiu, a anunțat că anul trecut s-a înregistrat un caz de locă americană.

Aceasta este o boala bacteriana, foarte contagioasa, produsa de agentul patogen Bacillus larvae. Boala apare catre sfarsitul primaverii sau pe tot parcursul verii si afecteaza numai puietul, a carei moarte survine dupa capacire. Putem afirma ca loca americana este boala puietului capacit (desi ea afecteaza larvele inainte ca acestea sa fie capacite), iar prin efectele nefaste pe care le are asupra familiilor,este una dintre cele mai periculoase si de temut.Contaminarea se face prin circulatia albinelor de la un stup la altul(sau stupina), unelte, miere sau polen infestat, achizitii de roiuri si familii afectate de boala.

Semne clinice:

• larvele nu aderă la peretele celulelor şi au un miros acru, oţetit sau uşor aromat;
• puietul este dispus neuniform în formă de pâlcuri cu goluri în punctele atacate;
• larvele au aspect transparent şi îşi schimbă culoarea din alb-sidefiu în galben şi la final maro închis;
• în fazele avansate ale bolii, după 10 – 20 zile larvele se dezhidratează şi se transformă în solzişori de culoare cenuşiu-brună care stau pe fundul celulelor.

FOTO & VIDEO Descoperire senzațională făcută de o femeie din Botoșani. „Au o vechime de 3.000 de ani”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *