FOTO & VIDEO Descoperire senzațională făcută de o femeie din Botoșani. „Au o vechime de 3.000 de ani”

O femeie din județul Botoșani a făcut o descoperire arheologică epocală. Dana Chisăliță, din localitatea Stâncești, a găsit, cu ajutorul unui detector de metale, două toporiște care au o vechime de peste 3.000 de ani, în pădurea de la Gorovei, la o adâncime de 45 de centimetri. Având în vedere valoarea istorică, femeia le-a predat autorităților.

„Nu știu exact ce valoare ar avea, știu că sunt cu o vechime de 3.000 de ani. Sunt topoare celtice, le foloseau pentru ritualuri, din ce știu eu. Merg cu detectorul, mă pasionează, și am zis să încercăm și la pădurea Gorovei. […] Sperăm că o să apară la muzeu, expuse”, a declarat femeia.

Botoșaniul, județul cel mai bogat în situri arheologice

Potrivit directorului Direcției Județene pentru Cultură, Dănuț Huțu, Botoșaniul este o zonă bogată în situri arheologice, iar în prezent, în repertoriul arheologic național, Botoșaniul are în jur de 1800 de situri, fiind „județul cel mai bogat cu astfel de situri”.

„Aceste toporiști vor veni la noi, la Direcția de Cultură, noi vom face demersurile, vor fi predate pentru expertizare Muzeului Județean, după care vom avea un rezultat cert al valorii lor patrimoniale, cât și a valorii lor financiare pentru că cei care le descoperă pot să obțină, în cazul unor tezaure importante și o contravaloare în bani”, a precizat Huțu.

Din cele 1.800 de situri din județul Botoșani, 250 sunt plasate în Lista Monumentelor Istorice.

 

3 thoughts on “FOTO & VIDEO Descoperire senzațională făcută de o femeie din Botoșani. „Au o vechime de 3.000 de ani”

  1. Milițienii spun că n-ai voie să de deți detector de metale numai dacă ai o aprobare specială altfel este caz penal,cum se face că gagica nu a fost luată la întrebări?

  2. Aceste topoare se numesc „celt”-uri, dar n-au legătură cu celții. Nu sunt celtice. Ar fi bine să corectați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *