Botoșaniul ar putea avea un nou cetățean de onoare. Care este personalitatea propusă pentru acest titlu!

Municipiul Botoșani ar putea avea un nou cetățean de onoare. Reprezentanții Primăriei Botoșani, respectiv viceprimarii Bogdan Buhăianu și Liviu Toma, au propus acordarea titlului de cetățean de onoare al municipiului profesorului şi pictorului Gheorghe Stanciu. Catalogat de artistul Ozolin Duşa, una dintre figurile emblematice ale Botoşaniului, Gheorghe Stanciu este inițiatorul unui demers cu adevărat salvator pentru istoria municipiului Botoşani. Pasionat de fotografie, el a realizat zeci de mii de fotografii cu Botoşaniul de altă dată, cu clădiri emblematice care mai există acum doar pe pelicula fotografică şi în amintirile botoșănenilor ce sunt legați de istoria acestui oraş. Are fotografii cu peste 90% dintre casele demolate ale Botoşaniului. Într-o colaborare cu municipalitatea botoșăneană, acestea ar trebui să-şi găsească locul într-o expoziție permanentă sau, de ce nu, într-o monografie.

De-a lungul anilor, Gheorghe Stanciu a salvat de la distrugere obiecte de la clădirile demolate uşi din lemn, ornamente din fier şi tablă, rame din lemn, teracote, cahle, frontoane, feronerii etc. Și aceste obiecte şi-ar putea găsi locul într-o expoziție care să redea parfumul epocilor demult apuse.

Multe dintre fotografiile realizate de profesorul Stanciu au fost publicate pe pagina de facebook Botoşaniul de odinioară, care are mii de urmăritori, spre bucuria celor care s-au născut și au copilărit pe aceste meleaguri.

Cine este personalitatea propusă pentru titlul de cetățean de onoare

Gheorghe Stanciu s-a născut în anul 1951, în comuna Ripiceni – județul Botoşani. În anul 1974 a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” Bucureşti, Facultatea de Arte Decorative şi Design, secția artă murală, la clasa Profesorului Ion Stendl.

Membru al Uniunii Artiştilor Plastici – Filiala Iaşi, Gheorghe Stanciu a expus în anul 1978 în Secția de Artă a Muzeului Județean Botoşani. Un an mai târziu, lucrările sale au fost admirate în Galeriile de Artă din Suceava. În anul 1988 a obținut premiul II la Expoziția Voronețiana. A participat cu lucrări şi la expoziții de grup, respectiv 1980 – Anuala Artiştilor Plastici, Botoşani; 1988 – Atelier 35, Bacău, Botoșani; 2008- Expoziţia Orașul.

Memorialul Ipoteşti – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” a găzduit în anul 2004 expoziția „Oraşul Vechi”. Lucrările din „Oraşul Vechi” au fost expuse în anul 2013 la Uzina de Apă Suceava. Deşi de-a lungul anilor a primit propuneri pentru a lucra în mediul universitar, Gheorghe Stanciu a preferat să rămână să lucreze şi să creeze în județul Botoşani.

Gheorghe Stanciu a coordonat peste trei decenii, pe tărâmul artei, sute de elevi de la Liceul „Ştefan Luchian” Botoşani.

Icoanele pe sticlă realizate de Gheorghe Stanciu sau de elevii săi au fost expuse în țară și străinătate. Activitatea didactică a profesorului Gheorghe Stanciu înseamnă formarea a sute de artişti cărora le-a insuflat pasiunea pentru frumos, zeci de premii la concursuri şcolare sau olimpiade, expoziții personale sau de grup. Artistul susține că Dumnezeu i-a călăuzit mereu viața şi activitatea. „Dacă Dumnezeu te găseşte la treabă, te ajută”, spune el.

Colecţionar, pasionat de arheologia care atestă şi completează istoria acestor meleaguri, Gheorghe Stanciu a reuşit să adune sute de vestigii ale Culturii Cucuteni, din Ripiceni, pe malul Prutului, zona natală dragă sufletului lui. Iubitor al artei tradiționale, artistul a adunat multe obiecte vechi realizate în gospodăriile țărăneşti. Vorbeşte cu pasiune şi însuflețire despre orice obiect şi reușește să trezească interesul tuturor celor care au privilegiul de a se afla în preajma sa.

 

FOTO & VIDEO Descoperire senzațională făcută de o femeie din Botoșani. „Au o vechime de 3.000 de ani”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *