Pericolul care îi pândește pe sătenii din Botoșani. Aveți grijă la păsările moarte!

Foto: KanalD

Județul Botoșani se află între focare de gripă aviară, după ce atât în județul vecin, Suceava, cât și la vecinii din Republica Moldova au apărut astfel de cazuri la păsări. 15 lebede și o rață sălbatică, moarte, au fost adunate de pe iazul Acumularea Fălticeni, de pe raza unui fond de vânătoare din județul Suceava, la începutul acestui an. Păsările erau infectate cu virusul aviar H5N1.

„Focare de gripa aviară sunt în Suceava, în zona Fălticeni, și în același timp vă informez că în Republica Moldova au fost cinci focare de gripa aviară, Botoșaniul fiind undeva la mjloc între aceste două focare”, a declarat directorul executiv al DSVSA Botoșani, Teodor Harabagiu.

Șeful DSVSA face un apel către populație să anunțe în timp util dacă apar păsări moarte astfel încât să fie luate toate măsurile necesare în astfel de situație pentru prevenirea extinderii focarelor.

„În cazul în care apar păsări moarte sau ați auzit ceva să ne informați astfel încât să gestionăm cazul apariției unui focar de păsări morte pe luciul de apă, fie pe Prut, fie pe alte acumulări de apă din județul Botoșani”, a spus Harabagiu.

ANSVA le recomandă crescătorilor să își țină închise păsările din gospodării, rațele și gâștele să fie crescute separat de alte păsări și să anunțe imediat dacă observă păsări moarte sau bolnave. Virusul H5N1 este unul înalt patogen care se răspândește cu rapiditate în rândul păsărilor și poate infecta și oamenii care intră în contact cu ele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *