VIDEO Perchezițiile de la Vama Stânca. Polițiști de frontieră și vameși suspectați că ar fi luat șpagă. Agenți sub acoperire, folosiți în anchetă

Perchezițiile care au avut loc, marți, la trei puncte de frontieră din Românie, printre care și Punctul de Trecere a Frontierei Stânca au vizat mai mulți vameși și polițiști de frontieră care ar fi luat mită. Descinderile au avut loc și în Vama Sculeni, dar și Albița. Ofițerii SPIA al MAI, sub coordonarea procurorilor din cadrul Procuraturii Anticorupție, acționând în cadrul unei investigații internaționale, inițiate în comun cu DNA și DGA ale României, beneficiind de sprijinul European Union Agency for Criminal Justice Cooperation (EUROJUST), au descins concomitent cu percheziții în posturile vamale de pe ambele părți ale frontierei Moldo-Române.

În cadrul operațiunii comune, au fost documentate acțiunile de corupție comise de către angajații IGPF și ai Serviciului Vamal, exprimate prin pretinderea, acceptarea și primirea, inclusiv prin estorcare, a mijloacelor bănești pentru favorizarea trecerii mărfurilor peste frontiera de stat cu eludarea controlului vamal, sau după caz cu efectuarea unui control superficial.

La documentarea acțiunilor ilegale au fost folosiți agenți sub acoperire, cu ajutorul cărora pe parcursul a mai mult de un an, au fost documentate acțiunile ilegale ale 14 angajați ai IGPF și 11 angajați ai Serviciului Vamal, pentru comiterea a 117 acte de corupție. Sumele pretinse și primite variau între 100 și 900 euro.

Ca urmare al acestor investigații, pe parcursul zilei, au fost efectuate 21 de percheziții la domiciliile și birourile de serviciu ale angajaților IGPF al MAI și SV al RM, după care persoanele vizate în cauza penală, au fost prezentate în incinta Procuraturi Anticorupție pentru efectuarea acțiunilor de urmărire penală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *