Bărbat din Botoșani înjunghiat în zona gâtului, în timp ce se afla într-o balastieră. Agresorul, condamnat

Un bărbat din județul Botoșani a fost condamnat, joi, de magistrații de la Tribunalul Botoșani la pedeapsa de cinci ani și două luni de închisoare pentru tentativă de omor și amenințare. Mircea Binghiac, de 67 de ani, a fost găsit vinovat în dosarul în care a fost acuzat că pe 9 octombrie 2020, în timp ce se afla într-o balastieră din localitatea Icușeni- Vorona, deținută de o firmă de construcții din Botoșani, a avut un conflict spontan cu un alt bărbat, pe care l-a tăiat cu un cuțit în zona gâtului.

La momentul respectiv, fața locului a ajuns un echipaj de poliție și, în ciuda prezenței acolo a oamenilor legii, botoșăneanul a continuat să îl amenințe cu moartea pe celălalt bărbat.

Pedeapsa dicată de Tribunalul Botoșani nu este definitivă. Ea poate fi atacată la Curtea de Apel Suceava.

Citește și: Tragedie! Un bărbat din Botoșani a fost găsit mort pe o plajă din Germania

Solutia pe scurt:

În baza disp. art. 32 Cod penal raportat la art. 188 alin. 1 şi 2 Cod penal, condamnă pe inculpatul Binghiac Mircea la pedeapsa de 5 (cinci) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de omor. În baza art. 67 alin. 2 Cod penal raportat la art. 66 alin. 1 lit. a şi b, aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 lit. a şi b Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o durată de 3 ( trei ) ani.

În baza art. 65 raportat la art. 66 alin. 1 lit. a, b Cod Penal, aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii dreptului de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat. În baza disp. art. 206 Cod penal, condamnă acelaşi inculpat la pedeapsa de 6 (şase) luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de ameninţare.

În baza disp. art. 39 alin. 1 lit. b Cod penal – art. 38 alin. 1 Cod penal, contopeşte pedepsele aplicate, inculpatul urmând să execute pedeapsa cea mai grea, sporită cu o treime din cuantumul celeilalte pedepse, respectiv pedeapsa rezultantă de 5 (cinci) ani şi 2 (două) luni închisoare, în regim de detenție. În baza disp. art. 45 alin. 1 Cod penal, pe lângă pedeapsa principală rezultantă, aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 lit. a şi b Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o durată de 3 (trei) ani. pedeapsă ce se va executa potrivit prevederilor art. 68 alin. 1 lit. c Cod penal, după executarea pedepsei închisorii, după graţierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiţionate

În temeiul disp. art. 45 alin. 5 Cod penal, pe lângă pedeapsa principală rezultantă, aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 lit. a şi b Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat. În baza disp. art. 112 alin. 1 lit. b Cod penal, va dispune confiscarea unui cuţit tip briceag, de culoare maro, cu trei nituri, cu dimensiunea de 27 cm deschis, cu lama cuţitului de 10 cm, depus la camera de corpuri delicte a instanţei.

În baza disp. art. 19, 397 Cod procedură penală raportat la art. 1357 cod civil, admite în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă Frunză Ştefan şi obligă inculpatul să plătească acesteia suma de 15.000 lei cu titlu de daune morale. În temeiul art. 7 din Legea nr. 76/2008, după rămânerea definitivă a prezentei hotărâri, dispune prelevarea de probe biologice de la inculpatul Binghiac Mircea în vederea introducerii profilului genetic în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare ?i informarea acestuia că probele biologice recoltate vor fi utilizate pentru obţinerea şi stocarea în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare a profilului genetic. În baza disp. art. 274 alin. 1 Cod procedură penală, obligă inculpatul la plata sumei de 500 lei cheltuieli judiciare către stat. În baza disp. art. 275 alin. 6 Cod procedură penală, onorariul apărătorului din oficiu, av. Codreanu Olivian – delegaţie 240/2022, în sumă de 1495 lei se va achita Baroului Botoșani din fondurile Ministerului Justiţiei. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor şi a procurorului prin mijlocirea grefei instanței, azi 05.01.2023.

 

FOTO & VIDEO Durere imensă la Trușești! Maria, fetița ucisă în plină stradă, a fost condusă pe ultimul drum

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *