FOTO Spălătorie auto din Botoșani amendată după un control riguros. Ce nereguli s-au găsit

O spălătorie auto din municipiul Botoșani a fost amendată în urma unui control efectuat de polițiști și comisarii Gărzii de Mediu. Amenda are o valoare de 5.000 lei, iar reprezentanții spălătoriei au la dispoziție mai multe termene pentru remedierea neregulilor găsite.

„În urma controlului neplanificat în vederea soluționării unei sesizări, în echipă mixtă cu reprezentanții din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Chimice comisarii de mediu din cadrul Garda de Mediu Botoșani au constat că pe amplasament nu se mai desfășură demontarea (dezasamblarea) vehiculelor scoase din uz și echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor; s-au identificat 5 VSU, în diferite stadii de dezmembrare, 4 buc baterii auto depozitate direct pe sol, anvelope uzate depozitate direct pe sol, 6 buc motoare auto depozitate pe platformă betonată. Pentru vehiculele scoase din uz indentificate la controlul anterior operatorul economic nu a prezentat formularul de încărcare-descărcare deşeuri nepericuloase, întocmite conform HG 1068/2008 în vederea verificării trasabilității deşeurilor. Nu au fost identificate pe amplasament uleiuri uzate, lichid de frană, antigel sau alte lichide rezultate în urma dezmembrării VSU. Până la data încheierii notei de constatare operatorul economic nu a făcut dovada realizării măsurilor stabilite anterior”, precizează Garda de Mediu.

Apă folosită fără un sistem de măsurare

Spălătoria auto în sistem self funcționează în baza autorizației de gospodărire a apelor, iar potrivit unei informări a comisarilor de la Garda de Mediu, nu este montat un sistem de măsurare a debitelor și volumelor de apă prelevate din sursă subterană și este încheiat contract de vidanjare ape uzate și s-a prezentat dovada serviciilor de vidanjare și transport ape uzate, fară a fi menționată cantitatea de apa uzată vidanjată, și fără a fi însoțită de buletin de analize.

„Nu s-a instituit și nu se ține evidența vidanjărilor într-un registru, conform Autorizației GA nr. 44/14.06.2022. Până la data contralului sistemul individual de epurare nu a fost înscris în registrul autorităţii publice locale pentru evidenţa acestora, conform HG 714/2022. Nu s-au prezentat fișele tehnice de securitate pentru: ceară auto și spumă activă. Substanțele și preparatele chimice folosite pentru obiectivul spălătorie auto precum și deșeurile de ambalajele sunt stocate temporar, într-o magazine betonată, prevăzută cu aerisire. S-au stabilit în sarcina operatorului economic un număr de 10 măsuri cu termen pentru remedierea neconformităților constatate și s-au aplicat 3 sancțiuni contravenționale: 2 avertismente și o amendă de 5000 lei”, precizează sursa citată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *