ANSVSA, ghid de reguli pentru gospodării. Ce trebuie să știți dacă tăiați porcul în ogradă

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a făcut un ghid de reguli care ar trebui respectate în această perioadă, mai ales dacă vorbim despre animale sacrificate în gospodărie, scrie evz.ro. Așadar, carnea porcului crescut în gospodărie, dar și produsele în care a fost folosită nu se pot vinde. Potrivit regulilor actuale, sacrificarea porcului crescut în gospodărie este permisă. Totuși, în aceste cazuri sunt de respectat câteva reguli. În primul rând, ANSVSA spune că, înainte de sacrificarea porcului, ar trebui solicitată vizita medicului veterinar din localitate, cu scopul de a:

  • verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare;
  • da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a nu vă pune sănătatea în pericol;
  • asoma (a ameți) porcul înaintea sacrificării, pentru a scuti animalul de suferinţă şi a respecta cerinţele de bunăstare a animalelor.

“Deținătorul animalelor are obligația de a preda medicului veterinar de liberă practică împuternicit crotaliile auriculare ale animalelor sacrificate, în termen de maximum 7 zile de la sacrificare, pentru actualizarea Bazei Naționale de Date (BND)”, subliniază autoritatea. Porcul crescut în gospodărie, carnea și produsele din carne provenite de la acesta nu pot fi comercializate, potrivit ANSVSA. De asemenea, este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a existenței virusului pestei porcine africane. Pentru a nu apărea probleme de sănătate mai târziu, după sacrificarea porcului crescut în gospodărie, carnea acestuia ar trebui testată. „Sacrificarea porcului din gospodărie şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave”, transmite autoritatea. Astfel, se recomandă ca, până la obținerea unui rezultat negativ la testarea pentru Trichinella spiralis, carnea porcului din gospodărie să nu fie consumată. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi. Conform datelor furnizate de ANSVSA, costul unui examen trichineloscopic este între 22 de lei + TVA și 81 de lei + TVA (digestie artificială). Totodată, ANSVSA reamintește faptul că, în cazul comercializării cărnii de porc neexpertizate sanitar-veterinar, se pot aplica amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *