Un bărbat din Botoșani a ucis un om cu cuțitul. Autorul și-a aflat, miercuri, pedeapsa

Botoșăneanul care a ucis un om cu câteva ore înainte de Înviere a fost condamnat, miercuri, de magistrații de la Tribunalul Botoșani la zece ani de închisoare pentru omor. Ucigașul, Iustin Valeriu Herghelegiu, un bărbat de 46 de ani, poate contesta pedeapsa, în condițiile în care sentința Tribunalului Botoșani nu este definitivă.

În Sâmbăta Mare, botoșăneanul a atacat cu cuțitul un alt bărbat, în vârstă de 48 de ani, pe care l-a înjunghiat mortal. Crima a avut loc în apropiere de Şcoala generală nr. 16 din municipiul Botoşani și s-ar fi produs pe fondul consumului de alcool atât din partea agresorului, cât și a victimei. Bărbatul înjunghiat a fost dus la Spitalul Județean de Urgență Mavromati din Botoșani, însă a murit la scurt timp.

„S-a reţinut că, în ziua de 23.04.2022, în jurul orei 13.15, în timp ce se aflau pe Aleea Curcubeului din mun. Botoşani, în zona ghenei de gunoi, pe fondul unui conflict spontan şi al consumului de alcool, inculpatul l-a înjunghiat cu un cuţit în zona posterioară a hemitoracelui stâng pe numitul C.D., cauzându-i o plagă penetrantă toracică, plagă pulmonară, plagă diafragmatică şi plagă splenică, victima decedând în aceeaşi zi la spital, în jurul orei 15.45”, susțin procurorii.

 

Solutia pe scurt:

Condamnă pe inculpatul Herghelegiu Iustin- Valeriu, arestat preventiv în Penitenciarul Botoşani, pentru săvârşirea infracţiunii de omor, prev. şi ped. de art. 188 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 375, art. 396 alin. 10 Cod procedură penală, la pedeapsa de 10 (zece) ani închisoare. În temeiul art. 67 alin. 1 Cod penal aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exerciţiului drepturilor prev. de art. 66 lit. a, b și h Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat și dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme, pe o durată de 3 ani. În temeiul art. 65 Cod penal aplică inculpatului pedeapsa accesorie constând în interzicerea aceloraşi drepturi prevăzute de art. 66 lit. a, b și h Cod penal. În temeiul art. 72 alin. 1 Cod penal deduce din pedeapsă durata reţinerii şi arestării preventive de la data de 23.04.2022 la zi. Î

n temeiul art. 399 alin. 1 Cod procedură penală menține măsura arestării preventive luată față de inculpat prin Încheierea nr. 19/24.04.2022 pronunțată de judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Botoșani. În temeiul art. 112 alin. 1 lit. b Cod penal, dispune confiscarea specială a cuţitului cu mâner din plastic de culoare portocalie, cu lungimea lamei de 10.2 cm şi lungimea mânerului de 13,4 cm, folosit de către inculpatul Herghelegiu Iustin-Valeriu la săvârşirea faptei (colet 15).

În temeiul art. 7 din Legea nr. 76/2008, dispune ca, după rămânerea definitivă a prezentei hotărâri, să se procedeze la prelevarea de probe biologice de la inculpat, în vederea introducerii profilelor genetice în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare. Respinge ca inadmisibilă acţiunea civilă formulată de persoanele vătămate Şoiman Georgeta și Catargiu Petru. În baza art. 274 alin. 1 Cod procedură penală, obligă inculpatul la plata către stat a sumei de 2.200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat (din care suma de 100 lei pentru faza de judecată, iar suma de 2.100 lei pentru faza de urmărire penală). În temeiul art. 274 alin. 1 Cod procedură penală, onorariul apărătorului din oficiu, av. Păun Lucian – delegaţie pentru asistenţă judiciară obligatorie nr. 819/15.06.2022 în cuantum de 1.495 lei, rămâne în sarcina statului şi se avansează din fondul Ministerului Justiţiei în contul Baroului Botoşani. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei, conform art. 405 alin. 2 Cod procedură penală, astăzi, 07 decembrie 2022.

 

Accident cumplit! Un adolescent din Botoşani în stare gravă după ce un copac a căzut peste el

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *