Noi vouchere pentru români din 2023. Cine va beneficia de bani în plus

Foto: tylaz

Potrivit unei propuneri legislative înregistrată la Senat, românii vor beneficia de noi vouchere din 2023. Este vorba de tinerii de peste 14 ani. Potrivit proiectului de act normativ aflat deja pe masa senatorilor, la împlinirea vârstei de 14 ani, persoanele cu domiciliul în România beneficia de vouchere în valoare de 200 de lei, pe care îl vor putea folosi pentru a urma cursuri de prim-ajutor. Autoritățile consideră că tinerii trebuie să învețe să salveze viața celorlalte persoane, scrie evz.ro.

Conform aceluiași document, respectivul voucher ar urma să se acorde, în cazul în care proiectul ajunge să intre în vigoare, adică după ce va parcurge întreaga procedură parlamentară, va fi semnat de președinte și publicat în Monitorul oficial, „începând cu data de 1.01.2023”.

Voucherul va fi emis pe suport electronic și se va acorda la cererea beneficiarului sau a reprezentantului său legal, de către primăria de domiciliu. Tinerii de peste 14 ani își pot lua singuri banii, doar cu actul de identitate.

„Valoarea voucherelor de prim-ajutor de bază este suportată din bugetul de stat, prin bugetele locale ale unităţilor dministrativ-teritoriale. (2) Sumele prevăzute la alin. (1) se transferă prin legea bugetului de stat către unităţile dministrativ-teritoriale, cu respectarea prevederilor Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare. (3) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), unităţile administrativ-teritoriale pot aloca fondurile necesare din bugetul propriu”, se precizează în proiectul respectiv.

Cursurile de prim-ajutor vor avea o durată de minimum trei ore şi vor conţine cel puţin elemente de suport vital de bază (recunoaşterea stopului cardiac, a accidentului vascular cerebral, a unui episod de epilepsie, compresiunile toracice, ventilaţia artificială, utilizarea defibrilatorului semiautomat extern, hemostază şi dezobstrucţia căilor aeriene etc.). Acestea sunt esențiale pentru toți românii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com