Fermierii care dau cu erbicid riscă până la 5 ani de închisoare. „Vor să ne termine, să fie boși tot ăia cu cefele mari din Parlament”

Ministerul Agriculturii vrea până la 5 ani de închisoare pentru micii fermieri care fac singuri tratamentele fitosanitare. Conform proiectului de ordonanță de urgență parafat de ministrul agriculturii, producătorii agricoli nefiscalizați vor fi obligați să contracteze firme specializate dacă vor să trateze culturile. Cei care refuză au două variante: nu-și mai cultivă pământul sau își asumă până la 15 mii de lei amendă și între un an și 5 ani de închisoare, scrie Digi24.. Șocați de dorința ministerului, românii care fac agricultură de subzistență spun că statul vrea să-i determine să renunțe la pământ.

„Păi… pentru micul fermier, să-l termine! Asta caută! Să ne termine pe noi, să fie tot boșii. Tot ăia cu cefele mari! De sunt în Parlament. Ăia să fie. Să facă ferme, să facă… Ăla e interesul. Ce? E interesul pentru micul fermier, săracul?”, spune un fermier.

De când au apărut în public prevederile proiectului hulitei ordonanțe de guvern e supărare în fermele de subzistență. Sunt aproape 700 de mii în țară. Nu produc mult, dar dețin și lucrează jumătate din pământul agricol al țării. Între ei este și Pavel. Cultivă legume pe 4.500 de metri pătrați de solarii. Afacere de familie.

„Ca multe altele care se dau aiurea în țara noastră, e pus la punct de cineva care vrea să distrugă și ce mai funcționează, așa cum funcționează, fără niciun ajutor și fără… nicio implicare din partea statului. Nu știu cine le gândește și cum le gândește. Probabil se văd acolo, și după aia cred că sunt Dumnezei. Mai trece un an și vor avea nevoie de noi iar! Orice sămânță vine tratată! Gândiți-vă că e nevoie până la recoltare de tratament! Dacă ea vine tratată ca sămânță? Cine a gândit… probabil a gândit-o un om care n-a văzut o legumă în viața lui, plantată de la sămânță până la recoltare.”, spune un alt fermier.

Seceta a afectat puternic agricultura botoșăneană. Direcția de Agricultură anunță producții mai mici față de anul trecut

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *