Peste 70 de copii din familii dezorganizate din județul Botoșani au fost luați în grija statului. Numai ei știu ce au trăit alături de cei care le-au dat viață

Peste 70 de copii din familii dezorganizate din județul Botoșani au ajuns, anul acesta, în grija statului. Potrivit reprezentanților Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Botoșani, până în prezent 76 copii au fost luați de lângă părinți pentru că aceștia nu aveau grijă de ei. Este vorba despre cazuri grave de neglijență din partea părinților, copii abuzați atât fizic, cât și psihic. Practic, cei care le-au dat viață și trebuiau să îi protejeze nu făceau altceva decât să le pună mereu sănătatea în pericol.

Este și cazul a șase copilași din localitatea Baranca- Hudești, care au fost luați dintr-o familie cu o mamă neglijentă și un tată violent și dependent de băuturi alcoolice.

Măsura a fost luată deoarece copiii trăiau în condiții greu de imaginat. Opt persoane locuiau într-o singură cameră de 8-9 metri pătrați. Copiii erau ținuți în mizerie, fără căldură, și de multe ori erau lăsați flămânzi. Mai mult decât atât, aceștia au asistat și la bătăile pe care mama lor le încasa de la tată, dependent de băuturi alcoolice.

„Aș dori și eu să îmi dea copiii înapoi acasă”

După ce micuții le-au fost luați, acum, părinții îi vor înapoi. Aceștia au făcut mai multe solicitări pe rețelele de socializare pentru a li se face o casă astfel încât să aibă unde să își crească copiii. Ei spun că vor să facă tot ceea ce este necesar pentru a-i putea strânge din nou în brațe. Au cumpărat un purcel, câteva găini și vor să se gospodărească.

„Ni s-au luat copiii din cauza spațiului, că nu am avut camere separate pentru dânșii și aș dori și eu să îmi dea copiii înapoi acasă, doresc și eu o căsuță”, a spus tatăl copiilor.

Reprezentanții DGASPC spun că au fost sesizați de Avocatul Poporului în acest caz. Aceștia au mers la familia respectivă, s-a discutat și cu autoritățile locale, dar din păcate nu doar lipsa unui spațiu decent pentru creșterea copiilor a dus la această măsură, ci și neglijența crasă din partea părinților. Tatăl este consumator de băuturi alcoolice și este violent, iar mama „nu are deprinderea unor abilități parentale”.

„Am făcut tot ce s-a putut legal și omenește pentru a păstra acești copii în familie, dar nu s-a mai putut… Din păcate, aici vorbim de neglijență, expunere la violență, copiii au asistat când mama era bătută pe fondul consumului de alcool”, ne-a precizat Felicia Mihai, șeful Serviciului de Intervenție Specializată pentru copil și familie.

Cel mai mic are un an, iar cel mai mare 9 ani. Copiii au fost plasați în grija unor asistenți maternali dintr-o comună din județul Botoșani, astfel încât să poată crește împreună. Cel mai mic însă a ajuns într-o familie dintr-o altă localitate.

Soții din Baranca au în total 11 copii. Ceilalți sunt majori, cu excepția unui băiat de 16 ani, care locuiește la o familie din aceeași localitate și ajută la treburile gospodărești, fiind remunerat. De altfel, băiatul de 16 ani este cel care aducea un venit constant în familie și ajuta la întreținerea fraților săi mai mici.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *