Noi expropieri la Botoşani! Mai multe familii vor rămâne fără terenuri, din cauza construcţiei unui baraj

Mai multe familii dintr-o comună din judeţul Botoşani vor rămâne fără terenuri, din cauza lucrărilor de construcţie a unui baraj. Autorităţile urmează să expropieze cinci persoane fizice din comuna Vorniceni care au terenul pe malul râului Jijia, unde ar urma să fie construit un baraj. De asemenea, vor fi expropiate două terenuri aparţinând Primăriei Vorniceni.

Pentru execuția „Acumulării Ibăneasa”, Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad, în perioada 1998- 1999, a achiziționat o suprafață de 16,4 hectare de teren. Acumularea Ibăneasa se realizează pe râul Ibăneasa, între localitățile Vorniceni și Săveni și are rol principal de atenuare a viiturilor. În secundar, acumularea poate furniza apa pentru irigarea a circa 500 hectare de teren. Volumul total al acumulării este de 7,7 mil metri cubi.

Lucrarea din proiectul “Amenajare râu Jijia pentru combaterea inundațiilor în județele Botoșani și Iași” este în curs de execuție, având ca rest de realizat un procent de 40%, constând din construcții la descărcătorul de ape mari, protecție taluz corp baraj, pasarelă de acces la turnul de manevră, supraînalțarea DJ 292 și execuția cantonului de exploatare (casa barajistului).

În urma intabulării terenurilor necesare realizării obiectivului de investiții “Amenajare râu Jijia pentru combaterea inundațiilor în județele Botoșani și Iași” – Obiect 3 Acumulare Ibăneasa, județul Botoșani, din anul 2018, s-a constatat existența unei suprafețe totale de 22.319 mp, din care 11.949 mp de la persoane fizice și 10.370 mp teren proprietate privată a comunei Vorniceni, care nu a fost cuprinsă în planul parcelar.

Pentru finalizarea obiectivului de investiţii “Amenajare râu Jijia pentru combaterea inundațiilor în județele Botoșani si Iași”- Acumulare Ibăneasa, este necesar a se declanșa procedura de expropriere a imobilelor proprietate privată aferente coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național.

Suprafeţele de teren necesare pentru finalizarea lucrărilor la obiectivul de investiții și pentru care este necesară declanșarea procedurilor de expropriere însumeaza în total 22.319 metri pătraţi. Suma necesară despăgubirilor pentru exproprierea imobilelor proprietate privată situate pe coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național este de 21.720 lei, aferentă unui număr de cinci terenuri aparţinând persoanelor fizice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *