Facturile pot exploda după noua ordonanţă. Un singur kilowatt în plus te poate costa peste 100 de lei

Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care se va menţine preţul la energie electrică pentru consumatorii casnici de 0,68 lei pentru cei care consumă până la 100 de Kwh pe lună, 0,80 lei pentru cei care consumă între 100 şi 255 de kWh pe lună. Există însă subtilităţi expensive ale actului normativ.

Facturile pot să strice sărbătorile românilor, iar în februarie anul viitor se anunţă o situaţie extrem de complicată din cauza regularizărilor pentru tot anul 2022. Premierul Nicolae Ciucă a anunţat vineri, în şedinţa de Guvern în care se adoptă modificările la Ordonanţa pe Energie, că Guvernul va menţine preţul de 1 leu pentru IMM-uri şi vor asigura un preţ pentru marii consumatori de 1,3 lei. În plus, consumatorii casnici care consumă peste 255 de kw vor beneficia de asemenea de acelaşi preţ de 1,3 lei, cu specificaţia că diferit faţă de prevederile anterioare, cei care consumă peste 255 kw, vor plăti primii 255 de kw la valoarea de 0,80 lei.

Atenție mare la consum, după schimbarea Ordonanței de urgență din energie! Un singur kWh ne poate aduce 130 de lei în plus la factură! Asta potrivit noilor formule de calcul adoptate de guvernanți, prin care au fost introduse mai multe praguri de consum, dar și mai multe plafoane de preț.

CÂT COSTĂ ENERGIA ELECTRICĂ ÎN FUNCȚIE DE CONSUM

– consum până în 100 kWh lunar: 0,68 lei/kWh
– consum între 100-255 kWh lunar: 0,80 lei/kWh
– consum între 255-300 kWh lunar: 1,3 lei/kWh pentru tot ce depășește 255 kWh
– consum peste 300 kWh lunar: 1,3 lei/kWh

CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ DEPĂȘIM 300 kWh

consum 300 kWh – factură 262 lei
consum 301 kWh – factură 391 lei

Ministrul Energiei, Virgil Popescu a declarat vineri, după şedinţa de Guvern, că mesajul lui către românii care depăşesc un consum de 300 de kw este acelaşi de la aprobarea Ordonanţei 119, şi anume că au în continuare posibilitatea să se transfere la un furnizor unde preţul este sub 0,80 de lei. Ministrul a mai arătat că termenul de aplicare a noii ordonanţe este 31 martie 2025, însă se vor face evaluări periodice, el precizând că ”ordonanţa nu va avea impact bugetar din bugetul de stat ci totul se va autofinanţa din acele venituri pe care le captează de la producători şi traderi, de la toţi participanţii din piaţă”.

Ministrul Energiei a fost întrebat ce se întâmplă, până în ianuarie, când intră în vigoare noile prevederi pe energie, cu acei români care consumă lunar mai mult de 300 de kw, iar facturile depăşesc bugetele familiale.

Virgil Popescu a răspuns: ”Eu aş aştepta modificările în Parlament dar până atunci le-aş transmite acelaşi mesaj românilor, pe care l-am transmis încă de la aprobarea Ordonanţei 119, au în continuare posibilitatea să se transfere, să se mute la un furnizor unde preţul este sub 0,80 de lei, mai puţin decât plâtesc cei care consumă până în 255 de kw”.

Despre noul preţ de 1,3 lei pentru cei care depăşesc 255 de kw şi posibilitatea ca acest preţ să intre în vigoare înainte de 1 ianuarie, Popescu a arătat că este o decizie care trebuie luată în Parlament, în grupurile din Parlament, în comisia de industrie.

Ministrul a mai spus că toate costurile de la nivelul Ministerului Energiei arată că actuala schemă pusă în vigoare nu a depăşit bugetul estimat. ”Vorbim în momentul de faţă de plăţi făcute de aproximativ 5 miliarde de lei, s-au vehiculat sume foarte mare şi vorbim de decontări în cursul lunii august”, a mai spus ministrul.

”Să lăsăm Parlamentul să îşi spună punctul de vedere, pentru că ordonanţa 119 este în Parlament. Probabil de săptămâna viitoare vor începe discuţiile”, a precizat Popescu.

Despre perioada în care se va aplica noua Ordonanţă pe energie, Virgil Popescu a spus că, potrivit textului ordonanţei, termenul este 31 martie 2025, informeaza RomaniaTV

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *